Bullerapp nu även för android

Förra året lanserade Arbetsmiljöverket en bullerapplikation för Iphone. Nu har man skapat en applikation även för Android.

Den nya applikationen finns i en svensk och en engelsk version. Den svenska heter Buller liksom sin föregångare för Iphone. Den engelska versionen är döpt till Noise Exposure.
– Vi har fått frågan om att göra en engelsk variant och passade på att översätta den till engelska när vi utvecklade bullerappen för Android.  Nu kan ännu fler använda sig av bullerappen för att mäta bullret omkring sig, säger Maya Saksi, webbstrateg på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Bullerappen mäter
ljudnivån i realtid. Med hjälp av en kalkylator kan man också räkna ut hur mycket buller man utsätts för under en hel dag. Här finns även information om vilka kravvärden som gäller för ljudnivån. Den fungerar för ljudnivåer mellan cirka 40 och 100 dB(A).
− Applikationen ger en indikation på bullernivån, säger Bengt R Johansson, expert vid Arbetsmiljöverket. Den ersätter dock inte de noggranna mätningar som behöver göras ute på bullriga arbetsplatser, där risken för hörselskador är överhängande. Men självklart kan man ha nytta av den, eftersom återkommande exponering för höga bullervärden kan ge skador.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 28 februari 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste