Schmallenbergfallen i EU ökar

Det nya viruset Schmallenberg har nu hittats i åtta europeiska länder. Det totala antalet konstaterade fall hos nötboskap, får och getter har fördubblats den senaste månaden. 

Boskap med smitta av Schmallenberg har konstaterats i Tyskland (243), Holland (124), Belgien (121), Frankrike (76), Storbritannien (25), Luxemburg (1), Spanien (1) och Italien (1), skriver TheCattleSite. Totalt har nästan 3 000 fall konstaterats varav 590 hos nötboskap. Föregående månad var antalet konstaterade fall 1 290 varav 305 hos nötboskap.

På grund av viruset har ett flertal länder infört importrestriktioner för boskap samt europeiska produkter. Exporten av boskap beräknas minska med 200 000 djur jämfört med prognosen, skriver The CattleSite. Länder som infört restriktioner för import av levande djur och europeiska produkter är Ryssland, Kazakhstan, Vitryssland, Ukraina, Turkiet, Egypten, Kuwait, Libanon, Algeriet, Jordanien, Marocko, Japan, Mexico, Argentina, Uruguay och USA.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 11 april 2012

Kommenterarer till artikeln

Christer skrev 2012-04-12 10:30:07:

Att ta bort tullarna med alla länder i EU var ett stort misstag det är inte det enda viruset som nu sprids obehindrat. Allt detta kommer driva upp kostnader för dem som har djurhållning för vaccin, läkekontroller och avlivning

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera