Upphandling ska främja nya affärsidéer

Regeringen har idag fattat beslut att ge Trafikverket, Energimyndigheten och Vinnova i uppdrag att arbeta med så kallad innovationsupphandling. Syftet med beslutet är att myndigheterna genom att använda upphandling som ett verktyg, ska bidra till att stärka svensk innovationskraft.

– Idag uppgår offentlig upphandling till ca 500 miljarder kronor per år. Kan vi använda dessa medel på ett sätt som både främjar Sveriges innovations- och konkurrenskraft samtidigt som skattebetalarnas pengar används effektivt till att lösa morgondagens samhällsutmaningar så är det väldigt positivt, säger näringsminister Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Energimyndigheten och Vinnova ska inleda ett arbete med innovationsupphandling som kan driva på nya och bättre miljölösningar inom bland annat transporter.
– Idag utgör den förnybara energin inom transportsektorn knappt 10 procent medan resten är fossilt, klimatskadligt och ändligt. Omställningen kräver ny teknik och innovationsupphandling kan vara ett avgörande steg för att ge nya lösningar en knuff ut på marknaden, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Satsningen är ett led i arbetet med att förbättra innovationsklimatet i Sverige i linje med det pågående arbetet med att ta fram en nationell innovationsstrategi.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 19 april 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera