Göteborgs stad satsar på ekologiskt kött

Göteborgs stad har beslutat att enbart servera ekologiskt kött. I stället för att teckna avtal med endast leverantör, är målet att knyta många ekobönder till sig.

Gröna gårdars grundare, Jan Karlsson (till vänster), tillsammans med Märta Jansdotter och Johan Stegard.
– Göteborgs stads beslut är fantastiskt bra. En möjlighet för oss men framför allt för de som funderar på att ställa om. Nu ser de att det finns en marknad. Tror att det är bra för lantbruket om fler vill ställa om, säger Johan Stegard.                                 Foto: Joanna Karlsson
– Kött är det livsmedel som enskilt har störst påverkan på miljön. Vår ambition är att ta ansvar från jord till bord, säger Ulla Lundgren, miljöutredare på miljöförvaltningen vid Göteborgs stad.
Göteborgs skolor och äldreomsorg ska serveras hundra procent ekologiskt kött. Det har Göteborgs stad beslutat.
– Genom att välja ekologiskt kött bidrar vi på ett positivt sätt. Det innebär exempelvis­ att vi håller landskapen öppna, använder mindre bekämpningsmedel och gmo. Dessutom minskar vi på köttkonsumtionen till förmån för grönsaker och baljväxter,­ som har mycket mindre negativ påverkan på klimatet, menar Ulla Lundgren.
Livsmedelsverket har gått ut med nya rekommendationer, som menar att det finns utrymme att dra ner på det animaliska proteinet och ändå få i sig rätt mängd näring.
– Nu är inte tanken att sluta äta kött, utan bara att dra ner på konsumtionen och kanske­ en dag i veckan äta vegetariskt, eller varför inte dryga ut traditionella kötträtter med mer grönsaker och baljväxter. Med tanke på att Göteborgs stad är en stor upphandlare av livsmedel räcker det för att göra skillnad. Vi kan genom våra politiska beslut påverka framtiden på ett bra sätt för både miljö och människa, berättar Ulla Lundgren.

Stor samhällsnytta
Upphandlingen är skriven på så sätt att Göteborg stad vill ha flera leverantörer i stället för en. Det ökar möjligheten att täcka efterfrågan. Samtidigt öppnar det för mindre gårdar och företag.
– Det är jättebra att de har skrivit upphandlingen så. Hade de skrivit som många kommuner gör, att de ska ha en leverantör av en sådan här produkt, så går inte det. Den tillgången finns inte, säger Märta Jansdotter, vd på Gröna gårdar, som är en leverantör av ekologiskt kött som har lämnat in ett anbud i upphandlingen.
Ungefär 20 procent av allt Gröna gårdar producerar säljs till kommuner och landsting. Men Märta Jansdotter menar att nyttan med en sådan här upphandling inte bara handlar om pengar.
– Samhällsnyttan är större, för klimatet och våra landskap. Det skapar många positiva effekter och som kanske inte kan mätas ekonomiskt, men i mjuka värden, säger Märta Jansdotter.
Gröna gårdar samverkar med ett trettiotal uppfödare runt om i Västsverige, från Halmstad i söder till Karlstad i norr. Gemensamt för alla gårdar är att utöver­ KRAV:s regler även följa Gröna gårdars egna kriterier för uppfödning. Det främsta kravet från Gröna gårdar är att djuren­ äter artriktig föda, alltså gräs och örter.

Hoppas att fler bönder ställer om
En av de lantbrukare som ingår i Gröna gårdar är Johan Stegard, Elfhemsgård, utanför Lilla Edet. Han driver sedan 20 år tillbaka en familjegård, belägen vid Göta älv.
– För några år sedan frågade­ Gröna gårdar om vi ville leverera till dem och jag tror på konceptet med bra kvalitet på köttet, säger Johan Stegard som började med ekologisk produktion 1995.
Han har 300 nötdjur av raserna SRB, Hereford och Angus. Djuren har aldrig ätit något annat än ekologisk mat, går ute halva året och har gott om plats i stallet.
– Kemiska bekämpningsmedel är en viktig ingrediens i mat som inte är ekologisk. Och det vill vi undvika. Eftersom vi själva inte vill äta det, varför ska vi då producera det åt andra? Jag hoppas att fler konventionella bönder ställer om nu, att de ser att det finns en marknad, menar Johan Stegard.
– Jag är stolt över att få arbeta i en stad där frågorna om mat och miljö har en viktig och central roll, säger Ulla Lundgren vid Göteborgs stad.
                                           Foto: Carina Andersson
Svinn viktig fråga
Göteborg är uppdelat i tio stadsdelar. I några stadsdelar har man sedan tidigare fått en kompensation för det ekologiska köttet – men det täcker inte på långa vägar merkostnaden. Men för Göteborgs stad kommer kostnaden för ekologiskt kött i andra ledet.
– Visst är ekologiskt kött dyrare och tillgången är inte fullständig. För att täcka kostnaderna får vi jobba med mer vegetariskt, grönsaker och baljväxter. Om vi drar ner på tallrikssvinnet så frisätts­ resurser för mer ­ekologiska inköp. Vi försöker också använda livsmedel som är etiskt märkta, säger Ulla Lundgren.
Miljöförvaltningen har tillsammans med stadsdelarna genomfört två olika projekt inom svinn. Där har de fått fram dels en kostnad på tallrikssvinnet och ett klimatmått på tallrikssvinnet, uppdelat på olika fraktioner.
– Den kostnad som kom fram utav tallrikssvinnet beräknades till 0,80 öre per portion och det kan ställas­ i relation till att Göteborgs stad varje år serverar 19 ­miljoner måltider, berättar Ulla Lundgren.­



Micael Goth

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 17 maj 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste