Coop tar över Grådö mejeri

Nu står det klart att Coop är den nya ägaren till Grådö mejeri. I och med affären kan Coop utveckla sina egna mejeriprodukter och säkra tillgången på lokalproducerad mjölk i Dalarna med omnejd.

När Arla gick i fusion med Milko var ett av konkurrensverkets villkor att Grådö Mejeri utanför Hedemora i Dalarna skulle säljas. Idag står det klart att det är Coop som är köparen. Genom förvärvet hoppas Coop kunna utveckla mejerisidan av sina egna varumärken (EMV).
– Vi vill öka vår andel egna varumärken och mejeriprodukter är en viktig kategori för både oss och våra kunder, inte minst barnfamiljerna. Vi ser en stor potential i att äga och driva ett eget mejeri. Det känns mycket positivt att både kunna säkra mejeriproduktionen i Dalarna och samtidigt utveckla vårt kunderbjudande, säger Magnus Johansson, vd för Coop Inköp och Kategori AB, i ett pressmeddelandeGrådö mejeriet övergår i Coops ägo den 1 oktober, mejeriets ca 60 anställda följer med till den nya ägaren. Coop satsar nu på att rekrytera mjölkleverantörer i området. Ambitionen är att komma igång med mjölkproduktionen så fort som möjligt. Affären gör att Coop kontrollerar en större del av mejerikedjan. Genom att sälja mjölk från eget mejeri kan flera produktionsled kapas.
Arla Sveriges VD Christer Åberg säger i ett pressmeddelande att den här typen av affär inte hör till vanligheten.
– Att en detaljhandelskedja skaffar ett eget mejeri är något vi inte sett i norra Europa förut.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 05 juli 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera