Foto: Helena Högberg-Åkerhielm

 Allt det regn som föll i juni har orsakat allvarliga skador på flera håll i Sverige. Men totalt sett ser skörden ut att bli högre än de senaste två åren, det skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

– Lantmännen räknar med en totalskörd i Sverige på 5,2 miljoner ton i år, vilket är högre än skörderesultatet de senaste två åren, säger Charlotte Elander, chef segment spannmålsinköp, Lantmännen Lantbruk.

Något sen utveckling
Slutresultatet avgörs av hur vädret blir framöver. Generellt är både höst och vårgrödornas utveckling något senare än normalt.

Regionala skillnader
Lantmännen skriver i ett pressmeddelande att vårgrödorna i södra Sverige ser bra ut, höstvetet är däremot sämre än normalt. En del utvintrat höstvete har ersatts med korn. I västra Sverige ser det höstvete som finns bra ut, andelen höstsådd är dock låg. Vårsäden är fin i både västra och östra Sverige. I vissa delar av östra Sverige har vårsäden påverkats negativt av stora regnmängder.

På Gotland väntas en normalskörd på både höstvete och vårgrödor. Höstrapsen ser ut att avkasta över förväntan. I Mälardalen, Örebro, Västmanland, Uppland, ser höstgrödorna mycket bra ut. Skorpbildning och stora regnmängder har dock påverkat vårgrödorna negativt. Skörden i Dalarna och norrut ser lovande ut, både för höst- och vårgrödorna.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera