Bättre skörd än på två år

Skördeprognosen för 2012 utgiven av lantmännen ser positiv ut. Totalt sett ser avkastningsnivån ut att ligga strax över statistiska centralbyråns 5-årsssnitt.

Foto: Helena Högberg-Åkerhielm

 Allt det regn som föll i juni har orsakat allvarliga skador på flera håll i Sverige. Men totalt sett ser skörden ut att bli högre än de senaste två åren, det skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

– Lantmännen räknar med en totalskörd i Sverige på 5,2 miljoner ton i år, vilket är högre än skörderesultatet de senaste två åren, säger Charlotte Elander, chef segment spannmålsinköp, Lantmännen Lantbruk.

Något sen utveckling
Slutresultatet avgörs av hur vädret blir framöver. Generellt är både höst och vårgrödornas utveckling något senare än normalt.

Regionala skillnader
Lantmännen skriver i ett pressmeddelande att vårgrödorna i södra Sverige ser bra ut, höstvetet är däremot sämre än normalt. En del utvintrat höstvete har ersatts med korn. I västra Sverige ser det höstvete som finns bra ut, andelen höstsådd är dock låg. Vårsäden är fin i både västra och östra Sverige. I vissa delar av östra Sverige har vårsäden påverkats negativt av stora regnmängder.

På Gotland väntas en normalskörd på både höstvete och vårgrödor. Höstrapsen ser ut att avkasta över förväntan. I Mälardalen, Örebro, Västmanland, Uppland, ser höstgrödorna mycket bra ut. Skorpbildning och stora regnmängder har dock påverkat vårgrödorna negativt. Skörden i Dalarna och norrut ser lovande ut, både för höst- och vårgrödorna.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 06 juli 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera