Lean – för en effektivare vardag

Varför inte använda sig av en metod som fungerar bra inom industrin och tillämpa den på lantbruket eller entreprenadbranschen? Precis så har det gjorts med Lean som från början har sitt ursprung i Toyota och som nu väckt stort intresse inom lantbruket.

Annika Bergman är ofta ute och besöker gårdar. Det blir en hel del resor till både Halland och Västra Götaland tack vare Lean lantbruk. Foto: Alexander von Sydow

Lean är ett sätt att arbeta med det som påverkar ens beteende, helt enkelt för att göra det smartare, enklare och mer förebyggande tillsammans. Det är inte så krångligt som det låter och egentligen är tanke­sättet alldeles självklart. Men många gånger är det ingen enkel sak att få ordning på en verksamhet som har brister i det dagliga flödet.

 

– Det här är ett varmt sätt att arbeta på som skapar delaktighet och gemenskap. Det handlar inte om något löpande band, snarare det motsatta, säger Annika Bergman, ordförande i Lean lantbruk.

Fungerar utmärkt

Det var Annika Bergman och Ove Karlsson, vd för Hushållningssällskapet i Halland, som pratade ledarskap och organisation inom lantbruk och år 2009 fick de stifta bekantskap med Lean.

– Vi kom i kontakt med Lean genom Hans Reich på Chalmers Professional Education och insåg att Lean fungerar alldeles utmärkt att använda inom lantbruket.

Precis som bil-, bygg- eller livsmedelsindustrin handlar lantbruket om att ta fram en produkt, och det gäller därför att vara resurseffektiv.

– Jag och Ove tog ut Hans på en mjölkgård och det var där vår resa började. Han såg direkt att det fanns många saker på gården som man skulle kunna arbeta med inom Lean.

Därefter plockade Annika och Ove in Lean i en av kommittéerna inom Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) och då började allt ta form. De besökte industrier som använde sig av metoden och de vände sig till LRF och fick en grundplåt till att dra i gång en nationell samling.

– Det här sättet att arbeta är öppet för alla och finns tillgängligt för en bred samling inom lantbruket.

Vad är egentligen Lean?

  • Lean är en företagsfilosofi med ursprung i Toyota.
  • Lean är ett sätt att tänka, att arbeta och att förhålla sig till problem.
  • I dag används Lean framgångsrikt för att utveckla verksamheten inom bland annat industri, sjukvård och lantbruk.
  • Lean finns till för att skapa mervärde åt kunden, företaget, medarbetaren och samhället.
  • Metoden har utvecklats under många år och grundar sig på långsiktighet, enkelhet och sunt förnuft.
  • Man menar att en stor del av det man gör när man arbetar vanligt är slöserier som inte skapar något värde för någon. Lean går ut på att lära sig att se och att steg för steg ta bort dessa slöserier genom att jobba smartare.  
  • Lean går inte ut på att arbeta snabbare eller att göra stora investeringar. I stället investerar man tid i förbättringsarbete och problemlösning från grunden för att problemen inte ska komma tillbaka.
  • Sedan 2010 arbetar ett flertal organisationer med att utveckla Lean lantbruk. Med i samarbetet har industrin varit hela tiden med hjälp från Produktionslyftet och Chalmers.
Källa: leanlantbruk.se

Visualisering med tavlor

Men det krävs ansträngning från de som väljer att gå in i arbetet. Man följer ett program där punkt efter punkt ska gås igenom.

– Det kan till exempel handla om ifall alla anställda gör likadant vid en process. Det är bra att sätta fokus på de kritiska momenten.

Annika menar att när företag väl tar sig tiden att gå igenom företagets alla delar så hittar man oftast många saker som kan förbättras.

– Med Lean arbetar man mycket med visualisering genom tavlor så att man kan följa trender och stämma av arbeten och som visar hur det ska gå till vid ett moment. Det gäller att få med allt och göra rätt. Även om just lantbruk är en biologisk produktion finns där ett genomtänkt arbetssätt som gör att det blir större chans att lyckas.

Måste nötas in

I dag är 50 gårdar i gång, alla i Halland och Västra Götaland, och det spelar ingen roll om det handlar om grisar, mjölkproduktion eller växtodling. Och på Chalmers pågår en ständig utbildning av de coacher som sedan hjälper de olika lant­bruken genom Lean. Utbildningen är avslutad och en ny börjar till hösten.

– 22 är utbildade och klara och fler är på gång. Utbildningen är ett samarbete mellan Chalmers och SLU.

Det är många som är nyfikna på arbetssättet men Annika är noga med att påpeka vikten av att det oftast handlar om ett beteende som måste nötas in.

– Vi ser goda resultat från de verkstadsföretag som ingår i Produktionslyftet och tror att det är möjligt att nå betydande effektiviseringar. Coacherna är inne i 18 månader med de som går in i projektet och det sker noggranna intervjuer bland intressenterna före så att man ser att motivationen finns där.

När man driver företag ensam kan det vara okej med lite oordning men så fort man är fler anställda krävs det att saker ligger på sin rätta plats. Ingen kund betalar för att man tvingas springa runt och leta efter ett verktyg och här finns det med hjälp av Lean möjlighet att effektivisera.

– Det låter så enkelt men att ändra ett beteende är svårt. Lean tar tag i hela verksamheten, även människorna. Det är roligare att jobba om det är ordning och reda och om personalen är involverad.

Inte vanlig rådgivning

Även inom entreprenadbiten fungerar Lean fint, det är ju en bransch som ligger nära lantbruket.

– Det finns ju både plantskolor och mindre livsmedelsföretag som nu visar intresse och LRF ser gärna att det här utvecklas på mindre företag i de gröna näringarna. Många inom lantbruket har även entreprenad­rörelser så det vore absolut intressant att köra Lean inom det. Även sjukvården använder sig av det och det passar egentligen var som helst efter branschanpassning.

Företaget betalar ett subventionerat pris på 70 000 kronor och det finns en tanke bakom att kostnaden är ganska hög.

– Då tänker man sig för innan man går in i det och det finns en starkare vilja att hålla ut och ge det en chans. Det är lång tid som krävs för att komma fram som kräver både vilja och uthållighet. Ingen annan kan göra jobbet åt dig, däremot får du coachning. Det handlar inte om vanlig rådgivning och det här är jobbigare än vad många kanske ­tror och det tar tid att få till en förändring. När man har plockat de enkla delarna gäller det att fortsätta annars är det svårt att få till bestående förändringar.

Lean lantbruk arbetar för att man inom fem år ska finnas på 500 gårdar totalt.

 

Maria Eremo

Frilansjournalist

Artikeln publicerades måndag den 08 april 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste