Lammproduktion med hög kvalitet

I 40 år har lamm funnits i familjen Nordén ägor. Sedan 1997 driver Fredrik själv Grevingetorps lamm och i år har han och frun Helen blivit utsedda till årets lammleverantör av SLS.

Fredrik Nordén vann tillsammans med sin fru utmärkelsen Årets lammleverantör av SLS eftersom de i stort sätt alltid levererar djur av högsta kvalitet. Foto: Carolina Wahlberg

 

– Jag hoppas att det inte bara är för att jag är så himla trevlig som jag blivit nominerad och vann. Utan därför att vi har en bra produktion, skrattar Fredrik Nordén.

Det är tredje året i rad som priserna ”årets leverantör” delas ut av Scan och det är första gången som gården vinner utmärkelsen.

– Vi lämnar nästan uteslutande lamm som är av märkeskvalitet i rätt vikt och klassning och fett. De är inte för feta eller för tunga eller för lätta, säger Fredrik stolt.

Fram till 2008 fanns det även en smågrisproduktion parallellt på gården. I slutet av 90-talet var planen att fördubbla smågrisarna.

– Men i samband med att jag byggde en spannmålstork 1999 skadade jag min högerhand ganska allvarligt berättar Fredrik och visar sin högerhand.

Tankarna på en utökad smågrisproduktion lades på hyllan och då fann det sig naturligt för Fredrik att skaffa mer får istället. Mellan 2003-2005 köpte han in omkring 100 stycken tacklamm om året och sedan har det utökats ytterligare.

– Vi har gjort en foderhäck i väggarna. Den är väldigt bra eftersom den inte stjäl något utrymme inne i stallet. Plus att vi kan köra maskinell utfodring. Dessutom är det bra för man kan kontrollera juvren bra när de står med rumporna inåt stallet, säger Fredrik Nordén.
Egen raskombination

På gården har man en lamningsperiod i januari och en i maj-juni, med runt 200 tackor i varje grupp. Av lammen som föddes i januari är nu de första klara att skickas till slakt. På gården har man försökt att hitta en egen raskombination av finull, ostfreisisk mjölkfår och dorset som betäcks med baggar av texell och suffolk.

– Man försöker att hitta de bra egenskaperna i varje individ. Finullen är väldigt fertil, dorset brunstar året runt och ostfreisisk mjölkfår har en hög mjölkproduktion samt har en stor kropp. Betäcker man tackan, som är lite lättare, med en tung bagge så blir det en bra slutprodukt, säger Fredrik. 

Under den första lamningsperioden är det hårt arbete som gäller i tre veckor för Fredrik och hans fru Helen som tar semester från sitt heltidsjobb som busschaufför för att jobba hemma. I år provar de att arbeta tillsammans mellan 04-24 istället för i skift dygnet runt.

Under lamningsperioden är det full fart i stallarna. Vanligtvis brukar det vara 20-25 lamningar om dygnet. Men förra året slogs rekord med 50 lamningar på en dag. Lammen diar runt tio veckor, innan avvänjning och slutgödning. När de sedan är 15-17 veckor är de klara för slakt.

– Det andra var fruktansvärt jobbigt. När de lammar under sommaren utomhus var det ingen som lammade förrän tidigt på morgonen när ljuset kom. Därför bestämde vi att det ska vara natt inomhus också. Men man måste vara med på förmiddagen för då lammar de med besked, säger Fredrik.

Knyta band

När tackan lammar placeras hon i en 1,5 gånger 1,5 meter stor box. Där får de stå en dag per lamm plus en dag för att knyta band med varandra. När lammen är cirka två dagar märks de med ett öronnummer. På det står vilken besättning det tillhör och ett individnummer så att de vet vilken tacka som är mamma.

– Det är ganska vanligt att en tacka som står nära en lamning, springer fram och vill tjuva det lammet. Om hon slickar på det nyfödda lammet, vill sedan den biologiska mamman inte ha sitt eget lamm. Därför är det väldigt viktigt att de får den första tiden själva för att binda band och komma igång med att dia, säger Fredrik.

När tackan som tjuvat lammet sedan får sina egna lamm vill hon i regel inte ha det tjuvade lammet längre.

– Det är bland det värsta man kan se när en tacka stångar sitt eget lamm. Det är inte kul! Men i år har vi faktiskt bara haft en som varit tjuvad, säger Fredrik.

Priset Årets leverantör delades ut för tredje året av SLS.
Större ensamboxar

Lamm som blivit tjuvade eller är en del av en svår trillinggrupp föds upp på pulvermjölk via en lammbar. I fjol fick man 70 stycken trillingar på gården vilket var väldigt tufft berättar Fredrik. I år var det 35 stycken. 

– Man tappar i regel ett lamm. Det starkaste lammet håller sin spene. Sedan kämpar två om den andra spenen. Det kan fungera men oftast blir ett lamm mindre och jagar tackan med följd att tackan får såriga spenar eftersom lammen biter. Tackan får ont och vill inte ge di och får då juverinflammation.

På gården jobbar man just nu mycket med att komma till rätta med trillingproblemet.

– Planen är att vi till nästa säsong ska göra större ensamboxar. Där de kan få gå i lugn o ro i tre-fyra veckor med sina lamm, för att de ska bli kraftigare och klara sig bättre när de släpps loss, säger Fredrik.

Fredriks tips till lammproducenter

  • Kolla juvren på dina tackor under sinperioden och när du gjort det, kolla en gång till. Finns det minsta misstanke om en knuta eller något så är det tack och hej. Det är i juvret allting startar med mjölken. Funkar det inte som det ska så blir det bara merarbete.
  • Om du är en ny producent och vill ha råd och tips ska du lyssna på en person istället för att lyssna på många olika för att du lättare ska kunna bena ut information och råd.
  • Skriv upp saker och minnesanteckningar på till exempel en white board. 
  •  Gå med i Svenska fåravelsförbundet.
  • Facebookgruppen ” Vi som har får” erbjuder kul läsning både på enkel och avancerad nivå. 
  • Ta råd och tips, men gör sedan din grej av det!

Klicka här för att se grafiken "En normal lamningsdag" (624 kb, pdf)


Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 20 april 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera