Fel antal argument: fnStyrtext(strName, *optional siteID)

Andelen Svenskt kött ökar i kommuner - Jordbruksaktuellt

Andelen Svenskt kött ökar i kommuner

Många kommuner vill upphandla svenskt, närproducerat och lokalt producerade livsmedel. Tyvärr har detta lätt till flera fall av överprövningar när kommuner försökt göra detta. Reglerna har varit otydliga, men nu är det grönt att ställa djurskyddskrav i upphandlingarna.

För drygt ett år sedan så föll Sigtunadomen som innebar att kommunen fick rätt enligt Kammarrätten att ställa djurskyddskrav enligt svensk miljö- och djurskydds. Sedan dess har ingen överprövning av offentlig upphandling gjorts angående djurskydd.

- Domen är mycket viktigt för att kunna utveckla försäljningen av svenska, lokalt och närproducerade livsmedelsvaror. Nu kan kommunerna äntligen ställa krav på att svenska miljö- och djurskyddskrav får vara upphandlings kriterier, säger Axel Hanson, Marknadsutvecklare på LRF med ansvar för Offentlig Upphandling.

Det kommer ta drygt tre fyra år innan detta slår igenom för fullt i kommunerna. Nya upphandlingar sker hela tiden och omloppstiden för en upphandling brukar vara cirka tre år.

- Vi har redan sett positiva effekter på domen. Kommuner såsom Hässleholm och Halmstad har ökat sin svenska andel på kött från drygt 30 procent till över 80 procent. Något som vi tycker är glädjande, Axel Hanson.

Nu arbetar LRF tillsammans med Miljöstyrningsrådet med att få till en bra uppföljning på kraven. Att rätt produkter levereras är viktigt både för kommunen och för att det skall bli rättvis konkurrens för de iblandade grossister. Det är viktigt att kommuner och landsting kontrollerar och följer upp de livsmedel man köper in. Den 22 april kommer det nya riktlinjer från Miljöstyrningsrådet, som tar fram kriterier, för svensk offentlig upphandling.

Idag är cirka 50 procent av allt livsmedel som säljs i Sverige importerat och andelen i den offentliga marknaden högre. Den offentliga marknaden för livsmedel beräknades till knappt 9 miljarder kronor 2012.

Artikeln publicerades tisdag den 16 april 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste