Kan finnas vargvalpar i Tiveden

Det kan finnas vargvalpar i Tiveden. Det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden tidigare i år fick troligen valpar i maj, uppger Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen har indikationer på att det fötts vargvalpar i Tiveden i maj. I juni kommer kontroller att genomföras för att konstatera om det stämmer. Foto: Photos.com
– Vi hoppas att det stämmer att det finns vargvalpar. I så fall är det ett tillskott till den inavlade svenska vargstammen. I arbetet med genetisk förstärkning är det många bitar som måste falla på plats. Det går inte alltid att styra eftersom det är vilda djur vi arbetar med. Men nu kanske allt har fungerat, säger Helene Lindahl, projektledare för genetisk förstärkning, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen kommer att genomföra en kontroll i slutet av juni för att konstatera om det verkligen fötts valpar i reviret och hur många som överlevt.

Föräldraparet är invandrade vargar och valparna är därför värdefulla i arbetet med att minska inaveln i den svenska vargstammen. Normalt sett överlever endast en av fyra valpar till dess att de själva får valpar.

Informationsmöte för djurägare

– Vi får många frågor om hur man som tamdjursägare i området ska agera och planerar därför ett informationsmöte, säger Anita Bergstedt Söderström, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i pressmeddelandet.

– Vi förstår om människorna som bor i området har många frågor om hur de kan påverkas av en vargetablering. Frågorna kommer att besvaras av Länsstyrelserna och Grimsö forskningsstation. Naturvårdsverket deltar i mötet för att kunna svara på frågor om genetisk förstärkning, säger Helene Lindahl.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 29 maj 2013

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste