Ny potatis anpassad för restaurangbranschen

Gyllengul, liten och rund – men ändå rikligt med knölar. En ny potatis har hittat till Sverige. Estelle är en sort riktad mot restauranger.
– Det är en praktisk och attraktiv potatissort för oss odlare. Lätt att sortera och ger hög skörd trots att det handlar om små potatisar, säger lantbrukaren Micael Sturesson.

Micael Sturesson har premiärodlat Estelle i år och gillar sorten. ”Den är mycket god och har en smörigt gul och väldigt tilltalande färg. Ju gulare potatis, desto smakfullare måltid, eftersom en gul potatis förhöjer utseendet mer än en vit potatis. Roligt att odla en delikatesspotatis och komma bort lite från bulk” säger Micael Sturesson. Foto: Micael Goth

 

Ett fält med Estelle utanför Båstad. Sorten ger rikligt med små knölar, vilket gör den väldigt attraktiv för produktion av ”baby potatis”.
I början av året var det premiär för en ny sorts potatis i de svenska jordarna: Estelle, döpt efter den svenska prinsessan.
Estelle är småfallande och har många små, runda och gula knölar säsongen igenom. Den passar färskpotatis­odlare och eftersom det är en tidig sort utvecklar den snabbt smak.
– Trots att knölarna är småfallande, så får man en ganska hög skörd tack vare den rikliga knölsättningen. Det är en praktisk potatissort för oss odlare, då den är rund och lätt att sortera eftersom de flesta håller ungefär samma storlek. Och att den ger mycket skörd är förstås viktigt, tidigare har små potatisar oftast gett mindre skörd, säger lantbrukaren Micael Sturesson på gården Dalen utanför Torekov på Bjärehalvön.
Det är Grönsaksmästarna i Helsingborg som skaffat agenturen i Sverige, och som har exklusiv rätt att marknads­föra sorten under varunamnet Estelle.
Tanken är att Estelle ska vara en premium­potatis och till en början är det endast en handfull lantbrukare på Bjäre­halvön som odlar den nya po­tatisen.
– Sortens egenskaper har länge efterlysts i restaurangledet och det finns många nyfikna kockar runt om i landet som redan är intresserade. Odlarna skördar, tvättar, sorterar och paketerar potatisen, så att den är redo för restaurang. Den kommer även att erbjudas till storkök samt några utvalda butiker, säger Frida Stenarson på Grönsaksmästarna.
Tanken med att Estelle endast odlas av några få lantbrukare är att Grönsaks­mästarna vill ha god kontroll över kvaliteten.
– Vi är måna om att det enbart är erkänt skickliga lantbrukare som odlar potatisen. Vi på Grönsaksmästarna älskar den här sorten, den hamnar i topp på provsmakningarna vi har tillsammans med kunder och kollegor, menar Frida Stenarson.

På Micael Sturessons gård Dalen finns en tvätt- och sorteringsanläggning.

 

Mognadstester viktigt

För Micael Sturesson blev resultatet för första skördedagen, som genomfördes 9 juli,  bra.
– Jag har skördat och tvättat potatisen, allt har gått jättebra och 60 procent av skörden hamnade under 35 millimeter i diameter. Det är väldigt stimulerande att arbeta med en specialsort som inte är tänkt som bulkprodukt. Det är så himla roligt att gå och gräva i jorden, lyfta blasten och finna 20-25 gula guldklimpar under varje planta, säger han.
Estelle ska odlas och hanteras
För odlaren är det viktigt att tänka på att genomföra mognadstester så potatisen inte blir mjölig.

 

som övrig färskpotatis. Men återkommande mognads­tester är viktigt.
– Jag har gjort mognads­tester två gånger i veckan. Det är viktigt att vara noga med att mognadsmäta Estelle med jämna mellanrum så den inte skenar i väg och blir över­mogen. Då blir den mjölig och inte fast, som den ska vara, berättar Micael Sturesson.

Från Tyskland

Estelle kommer ursprungligen från Tyskland, där den heter Penni, men marknadsförs i Skandinavien av danska Danespo som exporterar utsädespotatis till 50 länder – exempelvis så långt bort som till Grönland, Australien, Pakistan och Kuba. Danespo har egen förädlingsstation i Danmark och samarbete med förädlare i bland annat Tyskland och Frankrike.
– I Sverige vill vi generellt ha runda och små potatisar – medan man i exempelvis Nordafrika hellre vill ha potatisar stora som rugbybollar, ”familjestorlek” – och Estelle passar därför bra till exempelvis restaurangbranschen, säger Christer Munke, som är Danespos representant i Sverige.

Micael Goth

Artikeln publicerades lördag den 24 augusti 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste