Litet mejeri utmanar jättarna

De två lantbrukarna Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson satsar på ett eget mejeri. De har köpt utrustning, löst logistikfrågan och bygger nu ut för att producera mjölk som säljs direkt till livsmedelsbutikerna.

Lantbrukarna Bengt Erlandsson, till vänster, och Lennart Svenäng satsat på närproducerad mjölk i den lilla byn Källsjö. – Mjölken blir ungefär en krona dyrare än Arlas. Den stora utmaningen är att kunna sälja produkten. Får vi inte mjölken såld faller förstås hela konceptet, säger Lennart Svenäng.Foto: Micael Goth

Det snickras, dras elledningar och i produktionsavdelningen står nya maskiner från Italien. Lanthandeln i den lilla byn Källsjö – belägen en mil från Ullared i Hallands inland och med strax under 300 invånare – håller på att förvandlas till ett mejeri för mjölkproduktion.

I början på hösten inleddes utbyggnaden av den befintliga lokalen mitt i centrala Källsjö. Hittills har här främst skett stolt produktion av handgjord ostkaka – inte sällan en testvinnare – men nu sker en satsning på närproducerad mjölk. Namnet på den nya produkten är givet: Källsjömjölk.

– Genom Källsjömjölk vill vi på längre sikt överleva som mjölkbönder och kunna fortsätta leverera färsk mjölk hem till middagsborden, säger Lennart Svenäng som tillsammans med Bengt Erlandsson är delägare till Källsjö Mejeri och initiativtagare till satsningen.

Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson har varit mjölkbönder i över 30 år. Tillsammans äger de ett 90-tal kor och Källsjömjölk kommer att levereras direkt från deras gårdar Torsebo respektive Egnared. Genom kombinationen av eget lantbruk och mejeri har de kontroll på hela processen till att mjölken står i butiken.

– Hade vi inte gjort detta hade vi fått lägga ner. Vi tror på konceptet med ett lokalt mejeri där folk verkligen kan vara trygga i varifrån mjölken kommer. Vi använder själva uttrycket ”från jord till bord” för att förklara vår affärsidé. Lokalproducerad mjölk ger också längre hållbarhet vilket är en klar fördel, berättar Bengt Erlandsson.

– Nu vill vi komma i gång. Det ska bli riktigt roligt att se första transporten åka i väg med mjölken. Då börjar ”matchen”, säger Lennart Svenäng.

Fyller 2000 liter i timmen

Marknadsföring, byggnation, bygglov – det har varit många delar att hålla reda på så här i början.

– Bara en sådan sak som att välja rätt utrustning på marknaden och bestämma förpackning. Vi funderade först på att tappa mjölken i glasflaskor, men det föll på priset, så nu blir det traditionella tetraförpackningar, säger Lennart Svenäng.

Målet är att ligga på en produktionsnivå av 4 000 liter mjölk om dagen, åtminstone till en början. För maskinernas kapacitet är större.

– I förra veckan var en italienare här och monterade ihop fyllningsmaskinen som vi köpt från Galdi i Italien. Den fyller 2 000 liter mjölk i timmen, alltså cirka en mjölkförpackning varannan sekund, säger Bengt Erlandsson.

Fyllningsmaskinen kostade 1,4 miljoner kronor. Den är relativt liten och passar därför bra i mejeriet, vars lokaler har begränsad höjd. Trots det tvingades man såga upp en del av väggen för att kunna baxa in maskinen.

Förutom mjölk ska även yoghurt, grädde och fil produceras. I mindre mängd kommer också ostkaka och delikatessostar att tillverkas, och en processtekniker från Arla har anställts för att säkerställa kvaliteten i mejeriet.

– Nu vill vi komma i gång. Det ska bli riktigt roligt att se första transporten åka i väg med mjölken. Då börjar ”matchen”, säger Lennart Svenäng.

En krona över Arla

Logistiken löser mejeriet lokalt. En lastbilschaufför i byn, Svenssons åkeri, har investerat i en kylbil och en lastväxlare, och ska köra ut mjölken till kunderna.

Prismässigt tänker Källsjö mejeri lägga sig en krona högre än konkurrenten Arla, men på ungefär samma nivå som ett annat halländskt mejeri, Wapnö.

– Vi tror folk är beredda att betala lite extra för närproducerad mjölk. Mjölk är för billigt i dag. Den mängd vi själva inte får ihop från våra kor, kommer att levereras från våra kollegor runt Källsjö, så tillsammans ser vi till att det verkligen blir en lokal produkt. För oss är den lokala prägeln viktig, berättar Bengt Erlandsson.

Mejeriet byggs ut 8 meter, för att kunna rymma mottagningstanken om 8000 liter mjölk, samt ännu ett kylrum och lager. Det allra svåraste har varit bygglovet, som drog ut på tiden. Egentligen skulle mejeriet varit i full gång nu inför julen, men troligen sker inte produktionsstart förrän efter nyår.

Källsjö mejeri har investerat i teknik för drygt fem miljoner kronor.

– Att få bygglovet höll på att göra oss galna, alla dessa papper som skulle fyllas i och kompletteras, det drog ut på byggstarten hela tiden. Vi har fått vänta och vänta på bygglovet. Och det kostar pengar nu, i stället för att vara i gång så ligger vi efter i tidsplaneringen. Så mycket jobb kunde vi aldrig tro att det skulle vara att bygga ut mejeriet. Hela tiden något nytt som dykt upp, suckar Lennart Svenäng, märkbart irriterad över bygglovshanteringen.

Tankarna på att starta ett mejeri dök upp för tio år sedan. En affärsutvecklare på LRF i Ullared tyckte att de skulle förädla mjölken och höja priset.

– Men vi började med handgjord ostkaka samt hårdost, sötost och kalvdans. Det var inte en lika stora investering. Satsningen på Källsjömjölk har inneburit investeringar på drygt fem miljoner kronor i nyinköpt mejeriutrustning, förklarar Bengt Erlandsson.

På plats i mejeriet finns nu pastör, separator, homogenisator, process- och bufferttankar, gräddtank, mottagningstank och fyllningsmaskin. I källaren står en ny ångpanna.

– I källaren ska det förutom ångpanna, finnas en diskanläggning, isvattentank och kompressor. Blir även ett litet ostlager, men berg i husgrunden satte stopp för storleken på ostlagret, säger Lennart Svenäng.

Källsjömjölk har redan mött positiva reaktioner från butiksägarna i Falkenberg, Varberg och Ullared.

– De har varit positivt inställda och vi har redan klart med försäljning på några av de största matbutikerna, som Ica och Coop. Detta är en bra och trygg start för vi vill ändå börja lite försiktigt, resonerar Lennart Svenäng.

Det sista som sker innan produktionsstart är en slutbesiktning av livsmedelsverket.

– Vi vill väldigt gärna ha en levande landsbygd här. Det är viktigt för oss. Om detta går bra, kanske fler startar någon form av verksamhet. Det ena brukar ge det andra, menar duon hoppfullt.

Micael Goth
Frilans

Artikeln publicerades söndag den 15 december 2013

Kommenterarer till artikeln

Carro skrev 2013-12-16 21:12:58:

Stort lycka till och jag hoppas att flera kommer välja mjölk genom att stödja sveriges mjölkbönder!


Uffe skrev 2013-12-16 12:58:44:

Suveränt jobbat. Kul att de finns några som vill ha lite levande landsbygd kvar😊! Lycka till med allt!

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste