Teckningar visar framtidens jordbruk

Chilitraktorer och vampyrkatter, det var två av bidragen som kom in till Hushållningsällskapet i Östergötlands teckningstävling där uppgiften var att teckna framtidens bondgård. Flera skolklasser var med och bidrog och över 60 bidrag visades upp på vernissagen.


Hur tror du att framtidens lantbruk ser ut när du blir stor? Vilka maskiner, djur och växter använder man då? Finns det någon ny uppfinning som bonden behöver?

Det var några av frågorna som Hushållningssällskapet ställde till skolklasser i Östergötland och bjöd in till en teckningstävling med vernissage på Vreta Kluster. Målet med tävlingen var att väcka lite tankar och funderingar kring jordbruk, mat och framtiden.

Teckningstävlingen hade två åldersgrupper, 6-9 år och 10-12 år. På vernissagen den 18:e december delade Christofer Andersson, vd för Hushållningssällskapet ut priser till de vinnande bidragen. Ettan och tvåan i varje åldersgrupp fick 1000 respektive 500 kronor att lägga i klasskassan, om klassen ville vann de också ett gårdsbesök.

Chilitraktron tecknad av Samuel Jonsson tog hem ett förstapris.
Vinnaren i åldersklassen 6-9 år var Samuel Jonsson, klass 1 på Ljungsbro skola, som tog hem priset för sin uppfinningsrika teckning på en ”chilitraktor”.

Motivering: Utifrån kunskapen om vad som behövs för att att en växt ska växa så fort som möjligt är det en bra innovation med en massa fantasi. Teckningen är minst sagt konstnärlig - alla som tittar ser olika saker men ändå finns budskapet där tillsammans med en massa aktion.
Vera Ros tog hem förstapriset i ålderklassen 10-12 år, bilden visar en såstolpe som snurrar och sår grödan.

Vinnaren i åldersklassen 10 – 12 år var Vera Roos, klass 6 Fågelstad skola som tecknat en ”såstolpe”.

Motivering: Uppfinningen är fantastiskt enkel och helt nytänkande - såstolpen. Det är tekniskt möjligt att bygga ett system med ett roterande arbetsorgan som sköter grödan. Teckningen är fin och illustrativ, speciellt med genomskärningen i huset, och visar hur bekvämt bonden kan sköta sina åkrar.

I juryn fanns Lars Askling Gothia redskap, avgångsklassen från Vreta Yrkeshögskola, Magdalena Petersson, Hushållningssällskapet och Helene Oscarsson, Vreta Kluster.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 19 december 2013

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste