HKScan satsar på importen

HKScan har sedan många år ägt importföretaget Annerstedt Flodin som ett dotterbolag. Men nu ska företaget bli fullt integrerat i verksamheten, målet är att utveckla importen av kött. Samtidigt säljs aktierna i Nyhléns & Hugosons Chark.

Göran Holm, vd för HK Scan i Skandinavien.
HKScan tar som bekant huvuddelen av sin köttråvara från leverantörer i Finland, Sverige Danmark och Baltikum. Men koncernen importerar också mindre volymer från externa leverantörer, bland annat via dotterbolaget Annerstedt Flodin. Som en del i bolagets strävan efter att förenkla och utveckla verksamheten genomförs nu flera förändringar i samband med årskiftet. 

Integrerar import

Annerstedt Flodin, har från och med den 1 januari integrerats i HK Scans försäljnings- och marknadsavdelningar. Företaget är specialiserat på import av kött från producenter i Sydamerika, Nya Zeeland och Australien.

Att HKScan beslutat om att på det här sättet stärka sin verksamhet för externt importerat kött är enligt vd Göran Holm ett sätt att bli mer effektiva.

– Det vi nu har gjort är att slå ihop alla delar i samma organisation. Genom att centralisera verksamheten för externt importerat kött kan vi bli mer effektiva och utveckla vårt erbjudande med full spårbarhet i hela kedjan.

Även om integrationen av Annerstedt Flodin innebär att HKScan stärker anskaffningen av importerat kött menar Holm att det inte handlar om någon förändring av koncernens huvudfokus.

– Kärnan i vår verksamhet kommer även fortsättningsvis att vara det inhemska köttet och våra lokala leverantörer i Finland, Sverige, Danmark och Baltikum. Det finns inga planer på att väsentligt öka volymen av importerat kött.

Annerstedt Flodins vd Mikael Olsson är den som kommer bli ansvarig för att leda och utveckla verksamheten kring det importerade köttet.

Säljer aktier Nyhlén & Hugosson chark

HKScan meddelar också att de säljer sitt 49 procentiga aktieinnehav i Nyhléns & Hugosons Chark AB. Ett bolag som bedriver kött och charkproduktion i Luleå, Alvik, Skellefteå och Ullånger och har en omsättning på 500 miljoner kronor. 

Köpare och numera ägare av samtliga aktier i bolaget är Alviksgården Lantbruks AB. Försäljningssumman uppgick till 2,2 miljoner euro och betalades kontant.

Brita Prejer
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 03 januari 2014

Kommenterarer till artikeln

Ms skrev 2014-01-09 23:01:59:

Helt sjukt, skönt att 2014 är sissta året vi levererar till scan ,


Månskensbonden skrev 2014-01-06 20:44:50:

Ja, det är bara att öka på artrikedomen i den egna besättningen. Föda upp egna djur är enda sättet att veta att de levt en bra liv, sluppit hemska djurtransporter och fått ett värdigt avslut på ett lokalt slakteri. Jag har även koll på vad de ätit. Självhushållning är framtiden.


Religionsfrihet skrev 2014-01-06 15:54:15:

Jag tycker det är viktigt att man skiljer på matproduktion och religion. Mig veterligen importerar ni halalcertifierat kött och betalar därmed pengar till islam genom halalcertifieringsavgifterna. Det finns även i Sverige halalcertifierade produkter och man betalar därmed en avgift till en shariakommité. Jag tycker att Scan ska hålla sig neutrala vad gäller religionsbiten och inte aktivt stötta en religion genom att köpa halalcertifierade produkter. Jag tror på religionsfrihet och var och en ska få välja själv vilken trosuppfattning man vill stödja och inte betala till islam genom att köpa halalcertifierade produkter från Scan märkt eller omärkt. Importerar ni halalslaktat kött? Kan ni ens garantera att djuren varit bedövade vid slakt?


Djurvän skrev 2014-01-06 13:51:23:

Sverige är det enda land som förbjuder obedövad slakt. Pga överproduktion av halalslaktat kött är den obedövade slakten enorm ute i europa. Förstår inte varför man ska importera betydligt sämre kött än man kan köpa av våra egna bönder som dessutom har en bra djurhållning och djuren är garanterat bedövade vid slakt, allt annat är fruktansvärt och otänkbart för mig. Det är enligt enligt europeriska läkemedelsmyndighetens rapport 2013 solklart att Sverige använder minst antibiotika vid uppfödning. WHO varnar för multiresistenta bakterier som är ett av världens störta hälsorisker ändå importerar Ni hellre detta kött än fokuserar på Svenskt. Ni är då inga djurvänner och bryr Er inte om folks hälsa på sikt. Vad är anledningen till importen över huvud taget?


ArgSint skrev 2014-01-05 23:54:20:

Ja man skäms mer och mer för vad som händer,ett land som förstör sitt eget jordbruk,sin djuruppfödning och börjar importera antibiotikafullproppat,alltsom oftast också obedövat vid slakt numera,fy vilken dubbelmoral det finns i detta land!


Tidblad skrev 2014-01-05 23:23:34:

Jag tycker det är fullständigt bedrövligt att sånt här ens är tillåtet att göra! Snacka om att döda svenskt lantbruk! Jag och min kamrat samt våran granne är mjölkbönder som går på knäna för att ens överleva, köttpriset är redan i botten och hur ska det bli nu?? Framför allt tycker jag det är fruktansvärt dåligt av Sveriges regering och riksdag att tillåta sådana här aktioner mot oss svenska bönder som lägger ner hela våra liv för att producera råvaror av högsta kvalité! och vart är miljötänket i frågan? vi dödar svenskt lantbruk samtidigt som vi ökar miljöförstöringen med avsikt genom att köra råvaror på lastbil runt runt i hela europa istället för att främja det vi redan har! det här är en utomordentligt dålig politik och ett mycket hård slag mot våra svenska bönder! BOJKOTTA HKScan!!!!!


Conny skrev 2014-01-05 12:56:58:

Hur värnar man svensk djurhållning och produktion på detta viset. Konsumenter idag är väl medvetna om förhållanden, medicinering och slakt i andra länder. Jag kommer att, helt och hållet, sluta att köpa Scans produkter. Jag kommer också att sprida denna, för konsumenter, kränkande nyhet. Förhoppningen att företaget tar åt sig kritik från medlemmar och kunder är tyvärr noll. Det inträffar ju inte hos de maktfullkomliga.


Gynna vårt jordbruk skrev 2014-01-05 12:11:30:

Har undvikt Scan sen länge. Nu blir det totalbojkott. Mer koncentrationslägerliknande djurhållning. "Habblababblaslakt" och långa transporter. Er nya affärsidé. Fy f....n


Lina skrev 2014-01-05 10:23:17:

För Scan verkar ordet 'lokalt' betyda något annat än vad det betyder för resten av befolkningen. Tack för den upplysningen. Heja våra lokala bönder med djuren som betar utanför våra hus!


Tina skrev 2014-01-04 08:36:47:

Hur KAN ni Scan ??? Har alltid lämnat mina djur hos er och handlat både tjurar och kalvar av er! Har vi gått i affärena och handlat har vi letat efter Scan ! Ni har alltid sagt att ni bara har svenskt kött ! Jag kör protester i skolor och kommuner om att det ska inhandla svenskt och närproducerat kött till våra barn äldre och sjuka, och då propagerat för att handla från en svenskt leverantör dom ni som bara har svenskt kött! Nä dags att leta upp ett annat slakteri och annan leverantör i år för nu sjönk ni lågt i mina ögon SKÄMS på er Scan !!!!!


Småbrukare skrev 2014-01-03 15:36:58:

BRA TEKLA! Dåligt Scan, DÅLIGT! Hur kan ni sjunka så lågt! Ta död på svenska bönder! Pinsamt! Jag hade 0 förtroende för er sen nåt år tillbaka, nu e de nere på stort MINUS! Mycket glad att jag bytt slakteri! För jävligt av er!


Tekla skrev 2014-01-03 15:27:12:

Fruktansvärt att Scan nu vurmar för importerat kött.Detta är skamligt av flera olika skäl. För det första så sänker ni svenska bönder och vi klarar inte många dagars självförsörjning om vi drabbas av en katastrof eller krig. För det andra så innehåller importerat kött mycket högre doser av antibiotika vilket skapar än mer multiresistenta bakterier som sjukvården inte rår på med mänskligt lidande och för tidig död som följd. För det tredje så innehåller importerat kött stora mängder av hormontillsatser för djurens snabbare tillväxt. Våra barn hamnar i puberteten allt tidigare,flickorna menstruerar redan vid 10 års ålder. Onkologerna påtalar sambandet mellan tidig mensdebut och högre risker för äggstockscancer som följd. Åter igen mänskligt lidande och tyvärr, en cancersort som skördar många liv då den är smygande till en början och väldigt aggressiv då den snabbt sätter metastaser.Hög dödlighet alltså. För det fjärde så följer inte andra länder svenska lagar om djurskydd så djurhållning, och slaktmetoder är sällan eller aldrig i nivå med svenska regler. För det femte så är merparten av slaktdjuren slaktade utan bedövning alt. med väldigt mycket lägre bedövningsstyrka än vad som är tillåtet i Sverige. Djurplågeri alltså. I bland annat Danmark så är det inte förbjudet att slakta utan bedövning och man vill nu frångå detta helt med hänvisning till att de "har kunder" som inte äter kött som är bedövat före slakten. Irland slaktar sedan länge utan bedövning. Dessa två länder är ju de som Sverige importerar mest kött från, inte minst kommunerna.Det finns dock flera andra länder också och inget av dem uppfyller Sveriges nivå på djurskydd. För det sjätte, vi har en lag om religionsfrihet i Sverige som ger den enskilde eller i grupp rätten att utöva sin religion oavsett vilken religion det handlar om- dock bara så länge det inte inverkar på andra människor som inte delar religionen man utövar. Vi har en skollag som säger att skolan skall vara ickekonfessionell men likväl påtvingas icketroende elever religiöst kött. Sist men inte minst så bekostar Sveriges skattebetalare halalcertifieringsföretagen som i sin tur lyder under shariakommiteén vilket betyder att, trots lagen om religionsfrihet, så blir icke religiösa grupper( oftast majoritetsgrupper) tvångsanslutna till en religion de inte delar samt de får bekosta kalaset dessutom. Om scan börjar plocka in importerat kött så gäller ju inte svenska djurskyddsregler utan ni får lite av varje av ovan beskrivna. Hur i hela friden tänkte ni då ni tog detta jävulska beslut? Vad är den egentliga agendan? Tjäna pengar på andras bekostnad av liv och hälsa?? På bekostnad av djurens onödiga lidande? Jag förstår inte,kan ni , i klartext förklara det här beslutet?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste