Snart får danska kycklingar äta GMO

Från och med februari 2014 tar danskarna bort kravet på GMO-fritt foder till slaktkycklingar. På grund av stigande foderpriser har Dansk Slagtefjerkræ enats kring beslutet.

Foto: Dansk Slagtefjerkræ
I december beslutade Dansk Slagtefjerkræ, vilket är en organisation för uppfödare, kläckerier och slakterier, att kravet på GMO-fritt foder ska tas bort. Beslutet motiveras av att det krävs en förändring för att säkra arbetstillfällena inom den danska slaktkycklingproduktionen.

– Slaktkycklingarna är de sista bland produktionsdjuren i det konventionella lantbruket som utfodrats med GMO-foder. Vi ser därför förändringen som ett led i en naturlig utveckling i lantbruket, och vi måste också förhålla oss till att våra kunder i stor utsträckning slutat ställa krav på GMO-fritt foder, säger Jes Bjerregaard, som är med i styrelsen för Dansk Slagtefjerkræ och dessutom vd för slakteriet Danpo A/S, till Landbrug & Fødevarer.

Jes Bjerregaard säger till Landbrug & Fødevarer att ungefär 80 procent av världens sojaproduktion består av GMO-soja och att det därför blir mer och mer kostsamt att få tag i och hantera den GMO-fria sojan.

Genom att ta bort kravet på GMO-fritt foder ska branschen bli mer konkurrenskraftig gentemot resten av Europa. Bjerregaard påpekar också att det är viktigt att understryka att GM-foder inte påverkar livsmedelsäkerheten.

Dansk Slagtefjerkræ uppger att det under 2014 kommer producera 117 miljoner slaktkycklingar i Danmark och att slaktkycklingproduktionen sysselsätter cirka 2500 personer.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 09 januari 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste