”Roligare att behandla en frisk än en sjuk ko”

Genom speciell värmeteknik kan man upptäcka juverinflammation upp till fyra dagar innan det bryter ut. Sedan september har kamerasystemet CaDDi mastitis varit i drift på Vadsbo Mjölk utanför Mariestad i Västergötland och redan har sjukdomsfallen minskat med hälften.

Varje gång kon går förbi värmekamerorna tas en bild på kons juver. På bilden kan man sedan se om det finns en förhöjd temperatur i juvret. Om en och samma ko får tre larm om förhöjd temperatur bör man förbehandla den med liniment för att undvika att kon utvecklar mastit. foto: Carolina Wahlberg

2012 sattes de första värme- kamerorna in på Öjeby gård i Östergötland för att de som första gård skulle testa systemet. Ett år senare är tekniken ute på riktigt.

– I dag är vi accepterade på marknaden och har en produkt som fungerar, säger Ellinor Eineren, vd Agricam, som menar att de stött på en hel del motstånd från ”drakar i branschen”.

– Men det är inget hokuspokus, det är en trygg militärteknik som ger en tidig indikation på sjukdom.

Värmekamerorna sitter vid inpassagen till mjölkningen och tar en bild på kons juver varje gång denpasserar. Den aktuella juvertemperaturen mäts och jämförs både med kons tidigare temperaturer och med hela besättningens temperaturer. Om det finns förhöjd temperatur upptäckt det och kon kan då behandlas innan hon utvecklar mastit.

Agricam började som ett examensprojekt 2010 där Termiska Systemteknik och Biototal ville ha en affärsplan innehållande lantbruk och värmeteknik. Uppdraget föll på civilingenjören Ellinor Eineren som aldrig tidigare satt sin fot i en ladugård.  – Men jag tror att det är bra att komma in med nya ögon och ställa dumma frågor för att komma på något nytt, säger hon. I dag leder hon företaget som nu även ägs av Hushållningssällskapet Öst, Innovationsbron och Cash is Queen. Företaget har sitt säte i Linköping.

Sjunkit med 50 procent

De två kamerorna som finns på Vadsbo Mjölk i Västergötland installerades i april och har varit i drift sedan i september och både personal och driftsledare är nöjda med systemet.

– Det är roligare att behandla en frisk ko än en sjuk ko, säger Henrik Larsson, ladugårdsförman.

Enligt honom har juver­inflammationerna i deras besättning sjunkit med 50 procent sedan de skaffade kamerorna. När en och samma ko får tre larm om förhöjd temperatur i juver behandlas hon med liniment och efter två behandlingar återställs kon om allt går bra.

– Det tar ingen extra tid vid mjölkning. Vi masserar in liniment innan man sätter på mjölkmaskinen. Det som blir lite extra jobb är det administrativa. Jag kanske lägger en 30 minuter per dag, säger Henrik.

Upptäcker i tid

Efter att kon gått förbi kamerorna på väg in i karusellen skickas informationen trådlöst upp till en onlineserver. Sedan tar det en-två timmar innan alla listorna är klara i systemet och man kan se vilka som har förhöjd temperatur i juvret. Vilka kor som sedan hamnar på åtgärdslistan sker än så länge manuellt, men förhoppningen är att urvalet ska utvecklas automatiskt.

– Tre-fyra procent är i riskzonen och konstant på åtgärdslistan, säger Henrik och berättar att han funderar på att de ska börja ta lite mer prover för att se om korna eventuellt bär på andra smittor.

Fördelen som Henrik ser med systemet är att man just upptäcker eventuella sjukdomar mycket tidigare och på så sätt sparar pengar på dyr behandling. Att massera in liniment är lätt och billigt i förhållande till annan behandling.

Henrik Larsson, ladugårdsförman på Vadsbo Mjölk, är mycket nöjd med kamerasystemet och hittills har man minskat mastitutbrotten med 50 procent.

Tror på kalkylen

Henrik kom själv i kontakt med systemet via personalen på Öjeby gård, som var nöjda efter att ha testkört kamerorna. Därför började han själv räkna på om det skulle vara möjligt även på Vadsbo mjölk. Henrik är nöjd med resultatet än så länge och hoppas att det håller i sig. Om det gör det kommer kalkylen att stämma.

Enligt Elinor Eineren finns det stor utvecklings­potential för tekniken, men än så länge vill hon inte gå in på några detaljer om exakt vad som ska komma härnäst. Klart är dock att i januari ska de sätta in ytterligare kameror på en gård i Halland.

Vadsbo Mjölk i siffror

1 040 mjölkande kor

28 ton ekologisk mjölk om dagen

200 sinkor

60 platser i karusellen

2 värmekameror har installerats på gården

2 gånger per dag mjölkas korna av 3 personer åt gången

20 personer arbetar på gården

Agricams CaDDi mastitis. Efter mjölkningen läser man av bilderna i ett datorprogram och ser vilka kor som hade förhöjd temperatur i juvret och därmed ska behandlas.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 25 januari 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste