DEBATT - Skolmatsalen bör inte vara en politisk arena

När jag gick i skolan fick vi för varje vecka en meny i vilken vi fick veta vilken skollunch som skulle serveras de olika dagarna den veckan.

Martin Moraeus

Jag tyckte nästan alltid att maten var god. Lunchen var något jag såg fram emot. En stunds vila från skolarbetet, god mat och en efterföljande lunchrast.

På tisdagar serverades fisk, på torsdagar ärtsoppa och pannkakor och på fredag var det gröt med saftsoppa. I princip var det alltså tre köttfria dagar per vecka. Ingen gjorde någon affär av att det var köttfria dagar. På den tiden var man nämligen mer intresserad av vad som serverades, än vad som inte serverades.

Varför blir det, i vissa kretsar, sådant rabalder om köttfria dagar i skolbespisningar? Jag tror att det bottnar i just detta, att det fokuserar på det som inte serveras, istället för att tala om vad som serveras. Skolmaten blir i och med detta ett slagträ i en politisk och ideologisk fråga om köttätande. Självklart blir vi som är stolta producenter av kött, vi som bidrar till det öppna landskapet, den biologiska mångfalden och det lokala näringslivet, ledsna när skolmatsalen blir arena för propaganda mot det vi gör.

Jag skulle vilja att skolmatsalen fick fortsätta att vara en plats där eleverna får äta god och varierad mat, där en stunds avkoppling erbjuds, där goda samtal och god mat samsas. En plats där eleverna erbjuds både goda vegetariska rätter och goda kötträtter. En plats som är fredad från politisk och ideologisk manifestation.

Skolmåltiden skulle också kunna vara ett sätt att höja kunskapen om mat och hur maten produceras. Den lokale potatis­odlaren, grönsaksodlaren, mjölkproducenten eller köttproducenten skulle kunna komma till skolan och berätta om vad som serveras och hur det produceras. På så sätt höjs elevernas medvetande om mat och matproduktion. Kunskap är ju en förutsättning för att kunna göra medvetna val!Martin Moraeus
Ordförande LRF Dalarna

Artikeln publicerades torsdag den 13 februari 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste