DEBATT - Måttet är rågat, Anders Borg!

Centerpartisten Staffan Danielsson med partivänner har reagerat starkt på finansminister Anders Borgs uttalanden om svenskt jordbruk. –Finansministern uttrycker sig slarvigt och illa, skriver han i en debattartikel.

Staffan Danielsson Foto: Riksdagen
Många landsbygdsvänner och centerpartister har reagerat mycket starkt på den syn på det svenska jordbruket, som finansminister Anders Borg har givit uttryck för i flera intervjuer i tidningen Land och Land Lantbruk.

Vi har gjort det mot bakgrund av att det ju är en hjärtefråga för oss med en levande landsbygd med livskraftiga och starka gröna näringar där livsmedelsproduktionen är en grundbult.Den syn finansministern ger uttryck för om jordbruket går tyvärr på tvärs mot detta, vilket är allvarligt.

Han tror inte att jordbruksindustrin har någon framtid, han tycker det är viktigt med billig importmat för att pressa den dyrare svenska maten och han ser inga bekymmer med att 1.000-tals hektar åkerjord asfalteras.

Finansministern uttrycker sig slarvigt och illa. Det är inte roligt att säga så om en mycket kompetent finansminister som jag annars har stor respekt för.

Tyvärr är han inte ensam. Centerpartiet har fått igenom mycket bra för landsbygdens och lantbrukets utveckling i regeringen, men moderaterna har också lyckats bromsa i flera viktiga frågor. Man har till exempel drivit igenom en höjd dieselskatt och man är negativ till en offensiv svensk livsmedelsstrategi och en bred kraftsamling för att stärka jordbrukets konkurrenskraft.

Finansministerns uttalanden frestar på samarbetet i regeringen inom ett av Centerpartiets kärnområden, som betyder mycket för livskraften i hela Sverige. Reaktionerna inom centerrörelsen, och från jordbrukshåll, är mycket starka. Livsmedelsindustrin är Sveriges 4:e största industrigren och svarar för ca 50.000 jobb. Finansministern marginaliserar dessa samtidigt som han prisar importmaten från djur som fötts upp under i Sverige olagliga förhållanden.

Om finansministerns uttalanden beskriver moderaternas syn på jordbruket och på livsmedelsproduktionens framtidsutsikter är det illa. Centerpartiets roll i riksdag och regering är av avgörande betydelse för spelreglerna för den svenska landsbygden och det svenska lantbruket.

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 18 mars 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste