Brasilien importerar etanol

Världens näst största producent av etanol är i år också en importör av fordonsbränslet. Små lager och ökad efterfrågan skapar underlag för import.

Brasilien importerar etanol för fordonsbränsle från USA och Paraguay. Hittills har man importerat 60 miljoner liter från USA och 5 miljoner liter från Paraguay.

Brasilien producerar sin etanol från sockerrör. Eftersom sockerrören inte går att lagra så producerar man det mesta av landets etanol under skördesäsongen, mars-november. Nu när skörden ska börja är lagren små, samtidigt som den inhemska efterfrågan på etanol varit god.

Samtidigt som Brasilien importerar etanol från USA kommer det nu uppgifter om att Brasilien är på väg att exportera etanol till USA. Enligt de än så länge obekräftade uppgifterna har Brasilien sålt ett båtlass till USA. Etanolen lastas i början av april och ska vara i Florida senare samma månad.

De senaste veckornas prisuppgång för etanol i USA ska ligga bakom export­affären.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 11 april 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kan normalt betyda olika saker?

Krönika: Inflationen fortsätter att ligga på en högre nivå än vad vi under många år ansett vara normalt. Vi får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta motsvarande nivåer och riksbankerna runt om i världen höjer sina styrräntor för att motverka utvecklingen. Följden blir högre marknadsräntor och här blir det intressant att ställa sig frågan vad som är normalt? Låt oss resonera lite kring begreppet referensram.

 

Kommentera