Brasilien importerar etanol

Världens näst största producent av etanol är i år också en importör av fordonsbränslet. Små lager och ökad efterfrågan skapar underlag för import.

Brasilien importerar etanol för fordonsbränsle från USA och Paraguay. Hittills har man importerat 60 miljoner liter från USA och 5 miljoner liter från Paraguay.

Brasilien producerar sin etanol från sockerrör. Eftersom sockerrören inte går att lagra så producerar man det mesta av landets etanol under skördesäsongen, mars-november. Nu när skörden ska börja är lagren små, samtidigt som den inhemska efterfrågan på etanol varit god.

Samtidigt som Brasilien importerar etanol från USA kommer det nu uppgifter om att Brasilien är på väg att exportera etanol till USA. Enligt de än så länge obekräftade uppgifterna har Brasilien sålt ett båtlass till USA. Etanolen lastas i början av april och ska vara i Florida senare samma månad.

De senaste veckornas prisuppgång för etanol i USA ska ligga bakom export­affären.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 11 april 2014

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera