Naturskyddsföreningen lättar i GMO-frågan

Naturskyddsföreningen har under en längre period arbetat med ett dokument som ska klargöra vad de anser om GMO. Nu är en reviderad GMO-policy ute och Naturskyddsföreningen ser inga problem med att reglerna i vissa fall lättas upp.

I den policy som Naturskyddsföreningen publicerade nu i maj står det bland annat att: ”fältförsök och marknadsgodkännande av genmodifierade grödor ska prövas i varje enskilt fall” samt att föreningen anser att ”vissa tillämpningar bör kunna klara de krav på prövningen som denna policy medför”.

Till tidningen Miljörapporten säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson:

– Vi har aldrig uteslutit användningen av GMO, men den måste följa tuffa miljökrav. Vissa miljökrav behöver stärkas, men på områden där forskning och erfarenhet inte visar på några problem bör reglerna lättas upp.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 30 maj 2014

Kommenterarer till artikeln

Gregor skrev 2014-05-31 21:57:48:

Ja, mr Karlsson kunde även tänka sig diverse GMO-potatisar trots att man efter försöksodlingarna lämnat kvar mängder av knölar. Nå, han ska ju sluta i juni så ett välavlönat lobbyist-kneg kan väl passa. Från att gå till nästan väl hård besprutningshatare (jag gillar inte gift men det svenska är långt bättre än det importerade) till att hålla mg-soja-seminarium, ha träffar med "branschen" och tala om att lätta på regler....Ja, det ska bli intressant att se var GMartin Karlsson hamnar. NÅ: styrelsen i Naturskyddsföreningen konstaterade att det hittills inte kommit någon gröda som klarade vad som krävs. Därmed tar man ett duktigt tag i ordförandens öra!


KM skrev 2014-05-31 12:21:51:

Jag tycker det är viktigt att jag kan välja de produkter som är helt naturliga och rena. Jag vill vara säker på att den mat jag lagar och bjuder min familj och vänner på är helt fri från bland annat GMO. Därför är det viktigt för mig att GMO produkter står med i varudeklarationen, så att jag kan välja bort det. Jag tycker att det är en självklar rättighet och det borde redan vara möjligt i Sverige samt övriga världen.


krister karlsson skrev 2014-05-30 21:28:46:

detta var inget nytt det har han sagt för länge sedan, det gav honom säkert ett rejält tillskott på hans bankkonto... snart är det nog helt ofarligt att använda roundup också enligt honom...


MK skrev 2014-05-30 17:30:16:

Här en mer rättvisande bild: supermiljobloggen.se/nyheter/2014/05/mikael-karlsson-naturskyddsforeningen-en-del-gmo-produkter-kan-fa-gront-ljus-och-andra-rott.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste