Hälsingestintan först med mobilt slakteri
Det mobila slakteriet innebär att djuren inte behöver lämna hemmiljön. Slakteriet kommer direkt till gården. Konceptet stöds även av Bo Algers, veterinär och forskare på SLU.
Istället för att djuren kommer till slakteriet ska Häslingestintans mobila slakteri komma till djuren. Bild : Hälsingestintan |
Mobila slakterier har funnits inom rennäringen sedan 60-talet och i Norge finns ett för mindre tamboskap men detta är det första i Europa.
– Slakt direkt på gården ger den bästa djurvälfärden genom att de stressfyllda momenten vid slakttransporter och vistelse på slakteriet försvinner. För djuren är detta det absolut bästa, säger Bo Algers i ett pressmeddelande.
Det mobila slakteriet består av två ekipage som innehåller dels en dragbil med kontor och omklädning samt ett släp som innehåller själva slakteriet, dels en dragbil med släp för nedkylningen av köttet.
Slakteriet har utformats genom ett samarbete mellan Hälsingestintan och institutionen för djurens välmående och hälsa vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Med slakteriets grundkapacitet på fyra personer, slaktar man upp till 30 djur om dagen.
– Köttet transporteras till en kylhall för hängmörning och därefter vidare till vårt eget styckeri, skriver Britt-Marie Stegs, grundare och vd Hälsingestintan, i ett pressmeddelande.
Konceptet presenteras närmare på en presskonferens i Stockholm under där bland andra, Eskil Erlandsson och Bo Algers närvarade.
– Det här är ett mycket välkommet initiativ. Utvecklingen av gårdsnära små slakterier har fullkomligt exploderat de senaste åren vilket visar att människor verkligen vill ha kött från djur som levt ett bra liv och som sluppit långa transporter, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson efter presskonferensen.
Se filmen nedan för mer information om konceptet.
Kommenterarer till artikeln
Signatur skrev 2014-06-05 12:26:37:
Underbar ide. Jag kan bara önska er att det går hur bra som helst! Om jag kan hjälpa på något sätt, säg bara till. Men, jag håller med dem som frågar om veterinärbesiktningen? Det är av ytterst vikt att djuren kan konsumeras av människor, och då måste det finnas garanti att besiktningen har gått rätt till. Kommer en veterinär att åka med lastbilen? Kommer det att finnas någon sorts laboratorium i lastbilen, för analys av tungan, lever och diafragm mm? MvH Rodrigo
Allmogesson skrev 2014-06-05 10:56:54:
Jag vill också lägga till att en stor del utav min tid har gått åt till djuruppfödning där det mesta har varit grisar. Jag slutade för att jag ansåg att det spelade ingen roll hur väl jag behandlade och skötte mina djur under uppfödningen. När väl djuret lämnade min stalldörr var jobbet förstört. Jag önskar av hela mitt hjärta lycka till med den här satsningen. Den är 25 år för sen ur synvinkeln livsmedelskvalité. Men att rubba regelve(ä)rk är hårdare jobb än att springa sig trött.
Thomas Lyck skrev 2014-06-05 09:27:31:
Henric och Kalle Jag ansvarar för implementeringen av det mobila slakteriet hos Hälsingestintan. Levandedjursbesiktningen är en del som är föremål för ett forskningsprojekt hos SLU. Dock så är det inte bara djurens välmående man måste ta hänsyn till. Även veterinärens arbetsmiljö är viktigt. En sak som elimineras i och med att djuren inte transporteras till slakt är de skador som kan förekomma efter en sådan transport men man är ändå skyldig att kontrollera att djuret är friskt och mår bra. Sedan är min personliga uppfattning att många regler inte tar hänsyn till mobil slakt men det är i nuläget något vi ser över. Det mobila slakteriet i sig är inte den enda pusselbiten för en bra slutprodukt och det är därför vi även satsar på egen uppfödning, hängning och styckning. Tack för era kommentarer.
Allmogesson skrev 2014-06-05 09:04:05:
Citat: "ett av många forskningsprojekt tillsammans med SLU", slut citat. Är det många som förstår och vet vad SLU har tillfört för nytta för svenskt lantbruk de sista 20 åren. Jag har varit aktiv bonde i 42 år och för mig är SLU något som jag vet finns men inte mer, ungefär som jag vet att det finns en rymdsatelit som snurrar där uppe i rymden. De verkar vara lika långt borta för vardagligt folk.
Henric skrev 2014-06-04 09:46:47:
Helt rätt väg att gå!! Nu upp kommer problemet. Jo hur ska man göra med veterinärbesiktningen? I min värd behövs den inte, för denna slakt form, eftersom djuren inte utsatts för en längre transport innan slakt. Detta är en konkret regel föränkling. Regler måste bort=regelbördan minskar=gladare uppfödare=ännu bättre djuromsorg.
Signatur skrev 2014-06-03 21:34:39:
Levandedjursbesiktningen skall ske som vanligt enligt de bestämmelser som finns. På sikt är denna process även föremål för ett av många forskningsprojekt tillsammans med SLU.
Kalle skrev 2014-06-03 18:00:35:
Är det någon som vet hur veterinärbesiktningen av djuren kommer att ske? Som jag förstår det från vårt lokala slakteri så är detta ett avgörande moment framöver, kostnaderna för detta skenar. Har du då fasta avgifter så gäller det ju att slakta många djur om dagen, vilket kanske inte är meningen med detta system. Någon som vet mer?