Hälsingestintan först med mobilt slakteri

Det mobila slakteriet innebär att djuren inte behöver lämna hemmiljön. Slakteriet kommer direkt till gården. Konceptet stöds även av Bo Algers, veterinär och forskare på SLU.

Istället för att djuren kommer till slakteriet ska Häslingestintans mobila slakteri komma till djuren. Bild : Hälsingestintan
Hälsingestintan, som vidareförädlar och säljer hängmörat nötkött, satsar nu på mobila slakterier för fullvuxna nötkreatur. Koncepetet kallas för "Etiskt Kött".

Mobila slakterier har funnits inom rennäringen sedan 60-talet och i Norge finns ett för mindre tamboskap men detta är det första i Europa.

– Slakt direkt på gården ger den bästa djurvälfärden genom att de stressfyllda momenten vid slakttransporter och vistelse på slakteriet försvinner. För djuren är detta det absolut bästa, säger Bo Algers i ett pressmeddelande.

Det mobila slakteriet består av två ekipage som innehåller dels en dragbil med kontor och omklädning samt ett släp som innehåller själva slakteriet, dels en dragbil med släp för nedkylningen av köttet.

Slakteriet har utformats genom ett samarbete mellan Hälsingestintan och institutionen för djurens välmående och hälsa vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Med slakteriets grundkapacitet på fyra personer, slaktar man upp till 30 djur om dagen.

– Köttet transporteras till en kylhall för hängmörning och därefter vidare till vårt eget styckeri, skriver Britt-Marie Stegs, grundare och vd Hälsingestintan, i ett pressmeddelande.

Konceptet presenteras närmare på en presskonferens i Stockholm under där bland andra, Eskil Erlandsson och Bo Algers närvarade.

– Det här är ett mycket välkommet initiativ. Utvecklingen av gårdsnära små slakterier har fullkomligt exploderat de senaste åren vilket visar att människor verkligen vill ha kött från djur som levt ett bra liv och som sluppit långa transporter, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson efter presskonferensen. 

Se filmen nedan för mer information om konceptet.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 03 juni 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste