I vintras var det rekordlåg bidödlighet under övervintringen, vad det beror på är inte säkert men forskare menar att väderförhållanden har en betydande roll. Foto: Thinkstock
Resultaten visar att bidödligheten i genomsnitt vintern 2013/2014 låg på nio procent vilket är det lägsta sedan man började samla data år 2007. Den lägsta dödligheten var i Norge på sex procent och den högsta var i Portugal som hade 14 procents dödlighet.

– Dessa resultat är mycket talande, eftersom uppgifterna avser en säsong under vilken växtskyddsmedel baserade på neonikotinoider fortfarande var i allmänt bruk i hela Europa. Detta ger ytterligare bevis för att denna viktiga del i jordbrukarens verktygslåda inte påverkar överlevnaden av honungsbisamhällen, säger Christian Maus på Bayer Crop Science till Ag Professional.

I december 2013 infördes ett förbud mot neonikotinoider i Europa på grund att den ansågs vara en risk för bin. Men Dr Romée van der Zee, som koordinerat undersökningen som utförts av COLOSS menar att det främst är väderförhållanden som avgör om bina klarar sig bra eller inte när det gäller övervintring och förekomst av varroakvalster.

– Många faktorer som påverkar bidödligheten verkar vara kopplade till väderförhållanden. Bisamhällena verkar ha haft en relativt sen yngelsättning på grund av den kalla våren 2013. Detta kan ha minskat antalet reproduktiva cykler av varroakvalster. Bra väder under sommaren innebar dessutom att bina kunde samla mycket föda.

COLOSS som genomfört studien är organisation som forskar om honungsbin med målet att utreda och förhindra stora förluster av bisamhällen.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Relaterat

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera