Äntligen hemma!

På fredagen kunde äntligen hela djurbesättningen på Västerfärnebos prästgård återvända hem, efter att har varit evakuerade sedan förra tisdagen då skogsbranden i Västmanland härjade som mest.

Elisabeth Pettersson på Västerfärnebos prästgård var överlycklig över att äntligen återse sina evakuerade djur. Foto: Carolina Wahlberg
– Välkomna hem ropar Elisabeth Pettersson när den sista av djurtransporterna med 13 mjölkrastjurar öppnas.

Efter viss tvekan springer djuren glatt ut en efter en in i den bekanta nyströdda boxen.

– Det är en fantastisk känsla att de äntligen är hemma och att det luktar koskit igen, skrattar Elisabeth efter att ha gosat och klappat på djuren. Nu är ordningen återställd.

Evakueringen förra tisdagen gick på mindre än en timme och under fredagen fördes djuren tillbaka i tre omgångar. Även det utan problem. Foto: Carolina Wahlberg
Elisabeth Pettersson är LRF:s ordförande i Färnebo-Fläckebo och en av dem som hjälpt till med att organisera hjälp under den stora skogsbranden. Allt från att fixa fram mat till diesel och myggmedel och se till att djurgårdarna som legat i riskzonen haft möjlighet att evakueras om så skulle behövas.

Två av dem som hjälpt till väldigt mycket med just organiseringen av djurevakueringarna från bondgårdarna är Linda Andersson och hennes svärfar Bosse Andersson.

– Det är många stora djurgårdar som ligger i närheten och även de som inte blev evakuerade var man ändå tvungen att ha en eventuell plan för, säger Linda.

Linda Andersson är själv mjölkbonde och en av dem som engagerat sig både i släckningsarbetet och organisationen av evakueringarna av djuren i samband med den stora skogsbranden.
Foto: Carolina Wahlberg
Totalt är det åtta större djurgårdar som evakuerats i området runt Västerfärnebo.

På Västerfärnebo prästgård har man 56 nötköttsdjur vilket har varit relativ lätt att flytta. Problemet är mjölkkorna, som tappar i produktion när de flyttas. Två sådana gårdar har varit tvungna att evakueras.

Men tack vare hjälpsamma människor har alla evakueringar gått bra.

– Jag tycker att det har gått jättebra och jag har själv 180 mjölkkor utanför Sätra brunn. Jag tror att det har varit skönt för dem som blivit evakuerade att vi som hållit i trådarna varit på deras nivå, säger Linda och menar att det är bra att myndigheterna lämnat förtroendet till LRF.

I och med att det kan ta tid att evakuera en stor djurgård har Linda haft tät kontakt med räddningsledningen för att informera dem om var gårdarna fanns. För att en eventuell evakuering skulle kunna ske utan större problem.

– Alla har ställt upp så fint och varit så positiva, säger Linda.

Ett problem i början var att djurtransporterna som skulle evakuera djuren fastnade i avspärrningarna. Men enligt Linda Andersson löstes det ganska snabbt. Under fredagen hade dock djurtransporten inga problem att ta sig till gården. Foto: Carolina Wahlberg
LRF Mälardalens ordförande Sture Johansson tycker att räddningsarbete under skogsbranden varit bra.

– Jag tror att alla har gjort vad man har kunnat. Men jag är kritisk mot riksdag och regering, inte bara den som sitter nu utan det är även förra som har kopplat ner hela brandförsvaret. Hade det här hänt för 20 år sedan då hade man bara ringt till ett kompani och då hade de varit här med en massa folk och hjälp till. Det som är viktigt är att man har hjälp av en massa folk som är medvetna om vad det handlar om, säger han.

Sture Johansson, LRF Mälardalens ordförande och Elisabeth Pettersson, LRF Färnebo-Fläckebos ordförande har engagerat sig i storbranden. De är glada över alla lantbrukare och andra frivilliga som hjälpt till med släckningsarbete och att ta hand om djur. Foto: Carolina Wahlberg
Just nu håller LRF på att planera inför ett par möten med de drabbade skog- och markägarna för att se vad branden får för konsekvenser.

– Vi håller på och jobbar med ett skogspaket ungefär som efter stormen Gudrun. Staten ska gå in med viss ersättning för plantering och kanske vissa kronor per kubikmeter, säger Sture.

Han menar att kontakten med landsbygdsdepartementet fungerat bra och att de lyssnar på hans åsikter kring vilka eventuella kostnader som försäkringarna inte kommer att täcka.

– När man flyttar bort djuren går produktionen ner. De mjölkar inte lika mycket och sedan när de kommer hem igen kanske de minskar ännu en gång. Då är det frågan om tio basbelopp kommer att räcka? Det är det som staten sagt att de eventuellt skulle gå in och hjälpa till med, säger Sture.

När det gäller kostnader för djurtransporterna är det inte heller klart. Men även här har regeringen sagt att om inte försäkringen gäller ska man vara med och hjälpa till.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 15 augusti 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste