Exotisk bönodling i Sverige

Efter lyckade fältförsök har man nu börjat odla svarta och vita kidneybönor i södra Sverige. Grödor som normalt sätt odlas i länder med varmare klimat.

Det är Lantmännen och GoGreen som står bakom satsningarna på bönodlingarna. De svarta bönorna odlas i Skåne och de vita odlas på Öland. Bönor kräver varmare klimat och en lättare jordmån och efter försök har man kommit fram till att just Skåne och Öland passar för odlingen.

– Vi ser ett ökat intresse i Sverige för bönor samt för grön mat och lokalproducerade råvaror. Vår försäljning av torkade ärter, bönor och linser har ökat sedan året innan. Vi hoppas att fler ska upptäcka de goda bönorna, så att bönderna kan satsa ännu mer på att odla dem i Sverige och att fler därmed kan äta närodlat, säger Kristina Hammerö, marknads- och utvecklingschef på GoGreen, i ett pressmeddelande.

Bönornas ursprung visas tydligt för konsumenterna på förpackningen. Kidneybönorna kommer från Alvlösa gård på Öland, vita bönor från Västerstad, Öland och det svarta bönorna kommer från Fagra Slätt i Skåne.

Eftersom att bönorna är frostkänsliga sås de först i maj och skörden går av stapeln i september. För att bönorna ska ge en bra skörd behöver de ha en varm och solig sommar i ryggen. Resultat av förra årets bönskörd ska finnas i handeln nu.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 19 augusti 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste