Grundvattnet sinar i Kalifornien

Den rådande torkan i Kalifornien är den värsta på 40 år. De lantbrukare som kan, pumpar upp grundvatten för att vattna sina grödor, andra låter fälten torka.

Den svåra torkan i Kalifornien ökar oron för sinande grundvatten och drabbar många lantbrukare. För att kunna hantera den låga tillgången på vatten har många odlare investerat i precisa bevattningstekniker som exempelvis droppbevattning.foto: Thinkstock
Hittills i år har Kalifornien bara fått cirka 20 procent av normal nederbörd. Torkan har lett till att de flesta lantbrukare är helt beroende av att pumpa upp vatten från brunnar. Nu finns det oro för att även grundvattnet ska ta slut.

En del lantbrukare har gått så långt som att köra ner apelsinträd med bulldozers för att minska vattenåtgången och kunna använda det vattnet till andra grödor, skriver NBC Los Angeles.

Området som är drabbat av torka sträcker sig från Tehachapibergen till Stockton och gränsar mot havet i väst och Sierra Nevada i öst. Området står för den största produktionen i landet av citrusfrukter, tomater, mandlar och pistaschnötter.

Marken är bördig och solen skiner men även under ett normalår är lantbrukarna i detta område beroende av importerat vatten från de norra delarna av Kalifornien.

REGLERA GRUNDVATTNET

Den kaliforniska staten har tagit steg för att inför en reglering gällande hur mycket grundvatten man får pumpa upp. Många lantbrukare är emot denna åtgärd medan vissa menar att den behövs för att rädda grundvattnet.

Torkan som just nu pågår, är den värsta på 40 år, men sedan 1977 har det varit torka minst en gång vart tionde år. Liksom torkan kommer med jämna mellanrum, kommer också regn. Ungefär var fjärde år kommer det så pass mycket regn att det blir översvämningar.

– Vi får aldrig lagom mycket vatten, det är alltid för lite eller för mycket, frågan är hur vi ska hantera det för att kunna ha ett levande lantbruk och samtidigt hälso­samma vattendrag, säger Monty Schmitt på rådet för Naturresurser (NRDC) till NBC Los Angeles.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 17 september 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera