”Jag är orolig men lycklig”

Nu är de två nya VMS-robotarna på plats hos Jörgen Blakstad på Sälboda Gård utanför Arvika. Han är därmed ägare till den 1 000:e roboten i Sverige. Men det var inte helt självklart att investeringen skulle bli av.

Lantbrukare Jörgen Blakstad har köpt den 1 000:e VMS-roboten i landet. I och med Jörgens köp är Sverige med i topp fem i försäljningsligan tillsammans med bland annat länder som Frankrike och Tyskland. Foto: Carolina Wahlberg
– Jag var väldigt säker på att jag skulle lägga ner under en väldigt lång tid. Men när det väl vände så gick det snabbt. Det var nog för att jag ändå i själ och hjärta ville att ladugården skulle vara kvar.  Jag är orolig, men jag är lycklig över mitt beslut, säger Jörgen Blakstad.

Ladan på Sälboda Gård där korna går är byggd på 80-talet. Det var ett dyrt bygge på sin tid och att få lönsamhet var tufft med höga räntor och låga mjölkpriser. När Jörgen 1992 köpte gården var han säker på att han skulle sluta med korna. Men en arrendator kom in och tog över produktionen. Efter 20 år när arrendatorn blev sjuk stod Jörgen åter inför valet att ha kvar eller lägga ner produktionen. Men så tändes åter en gnista när mjölkpriset steg.

– Jag tog så beslutet att satsa på robotar och göra om den här i och för sig ganska moderna, men gamla ladugården till något riktigt bra igen, säger Jörgen.

I början kommer mjölkningen ske parallellt med den gamla mjölkgropen. De kor man tror är mest lämpade för roboten kommer att väljas ut och passar de inte får de gå tillbaka till mjölkgropen.
1000 ROBOTAR

Han har nu köpt två VMS-robotar från DeLaval och därmed bidragit till att Sverige blivit land nummer fem med en försäljningssiffra på 1 000 robotar.

Vanligtvis börjar man kanske i andra änden och väntar på investeringsstöd inför en ombyggnad. Men Jörgen kunde inte vänta.

– Ladugården är 30 år gammal och den är sliten. Jag tycker inte att den gamla inredningen var förenlig med gott djurägarskap. Vare sig jag får bidrag eller inte så måste det göras, säger han.

Jörgen har förutom de två robotarna därför bytt ut all inredning, lagt in madrasser och satt upp koborstar.

Ulrika Relte och Lars Widstrand arbetar på Sälboda Gård och är taggade att sätta igång med robotmjölkningen i oktober.
MINDRE RISK

Egentligen vill Jörgen dra ner på koantalet från drygt 200 mjölkande till 140 i och med investeringen med robotar. Men för att få investeringsstöd krävs att man ökar besättningen med minst ett djur.

– Grundtanken som jag hade var att jag skulle ha en lösning där jag inte riskerar så mycket. Där jag inte har så stor produktion utan där det istället finns luft i ladugården och i systemet. För jag tror att det gynnar djuren och så tar vi inte så stora risker, säger han.

Men i ansökan som ligger hos Jordbruksverket finns det med siffror om en djurökning i och med att det är en förutsättning.  Mjölkningen med robot kommer att starta i oktober. Då kommer de att köra dem parallellt med den gamla mjölkgropen.

– Frågan kvarstår om vi ska behålla mjölkgropen och hyra ett externt stall för att kunna ha fler mjölkkor. Alternativet är att skrota mjölkgropen och skaffa robot nummer tre och skaffa ett externt stall. Men jag vill helst nöja mig med två robotar, låta min investering landa och vid ett senare skede eventuellt ta ett sådant steg, säger Jörgen.

Hur ser du på framtiden?

– Just nu är det ganska osäkert i och med Ukrainakrisen, men den kommer kanske inte att vara för evigt. Men vår konkurrenssituation när mjölkkvoterna släpps fria kan förändra bilden. Men det vet vi inte så mycket om ännu. Här där jag bor är ingen klassisk jordbruksbygd. Fördelen är att markpriset är lågt, men marken ger också dåliga skördar. Det är viktigt att etablera sig ordentligt, innan man satsar för hårt och för mycket, säger Jörgen.

TYSK EKO

Han är också kritisk mot hur politikerna hellre väljer ekologiskt än närproducerat. Han menar att det egentligen är bara Centerpartiet som klart utryckt att det är viktigare med närproducerat.

– Värmlands läns landsting köper in tysk ekoproducerad mat, slår sig för bröstet och tycker att de gör en god gärning för vår planet. Under tiden som de gör det så försvinner värmländska lantbruk. Så jag förstår inte den logiken.   Jag tycker att mål nummer ett är att handla lokalt och mål nummer två är att det lokala ska vara ekologiskt. Den dag som de kommer på att de tyska inte längre kan leverera då finns det inga jordbruk kvar här.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 04 oktober 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste