Mjölkproduktionen har ökat med fyra till fem procent globalt sett, detta innebär en betydligt större ökning i produktion än i efterfrågan som ligger på två till tre procent.

Den rådande situationen har lett till stora lager och därför har marknaden dykt nedåt. Efterfrågan i Kina är svag samtidigt som det ryska importstoppet påverkar industripriserna i Europa.

Pressen fortsätter nedåt och fler sänkningar väntas komma de närmaste månaderna.

De nya priserna gäller från och med den 29e september.

Fakta
• Fettvärdet är 35,02 kronor per kilo, och proteinvärdet är 45,52 kronor per kilo.
• Förväntat belopp till årsdisponering är 23,7 öre, vilket motsvarar 3 procent av den väntade omsättningen 2014.
• Ekotillägget är 75,6 öre, en höjning med 0,8 öre till följd av ny valutakurs.
• Arlanoteringen är 337,0 öre per kilo konventionell mjölk och 410,0 öre per kilo ekologisk mjölk.
• Den danska Arlanoteringen är 281,4 danska öre per kilo för konventionell mjölk och 336,4 danska öre per kilo för ekomjölk.
• Avräkningskursen för aktuellt kvartal: 1 DKK = 117,8 SEK öre (1 SEK = 84,9 DKK öre). Avräkningskursen är medelvärdet av den faktiska kursen åtta kvartal bakåt.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Relaterat

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera