Arbetet pågår fortfarande efter skogsbranden

I slutet av sommaren härjade den största skogsbranden i modern tid i Sverige. Branden svepte över 150 kvadratkilometer skog och mark. Ännu pågår släckning av pyrande eld samtidigt som drabbade utvärderar skador och ersättning från försäkringsbolag.

Ännu pågår arbetet efter den stora skogsbranden som härjade i Västmanland i slutet av sommaren. Men både Länsförsäkringar och LRF tycker att arbetet flyter på bra. Foto: Carolina Wahlberg
– Efterarbetet går ganska bra. Länsstyrelsen och Mellan­skog hjälpte oss att få Länsförsäkringar och IF att stå för flygövervakningen av området. I dagsläget flyger de två gånger om dagen och larmar räddningstjänsten om de ser rökutveckling. Hittills har räddningstjänsten varit ute i nästan varje dag, säger Sture Johansson på LRF och fortsätter:

– I en mosse har man satt upp vattensprinklers för att påskynda släckningen, men räddningstjänsten uppskattar att mossen först kommer att slockna i början av vintern.

OKLAR KOSTNAD

– Länsförsäkringar är störst i området och har nog upp emot 95 procent av markägarna. Nästa stora grej blir att förhandla med försäkringsbolagen för att se hur stor ersättningen kommer att bli, säger Sture Johansson.

På Länsförsäkringar tycker man att arbetet flutit på bra efter branden, men ännu är det ovisst exakt hur mycket det kommer att kosta.

– Arbetet går bra, vi har haft kontakt med de drabbade försäkringstagarna i ett tidigt skede. Även den enklaste försäkringen för skog täcker brand, så de flesta är försäkrade nuförtiden. Antalet försäkringar har ökat kraftigt i samband med de stormar som drabbat många skogsägare de senaste åren, säger Mikael Hellberg på Länsförsäkringar i Bergslagen.

Sture Johansson menar att nästa stora grej blir att förhandla med försäkringsbolagen om skadebeloppen. Foto: LRF
Mikael Hellberg på Länsförsäkringar i Bergslagen tycker att arbetet efter branden går bra. Foto: Länsförsäkringar
FORTSATTA FÖRSÄKRINGAR

– Hur mycket det kommer att kosta är fortfarande en ungefärlig beräkning. Ännu vet man inte hur mycket skog som blivit värmeskadad, det ser man inte förens längre fram. Vi har uppskattat att kostanden kommer att ligga på runt 200 miljoner kronor, säger Mikael Hellberg och fortsätter:

–Vi kommer att fortsätta försäkra mot brand och planerar inga förändringar i den typen av försäkring. Vi känner till en spannmålsbonde som fått gröda rökskadad och eftersom det är en skada genom brand så omfattar lantbruksförsäkringen det, enligt Mikael.

– Min bild är att det är färre som tecknar en grödaförsäkring än skogsförsäkring. Det beror säkert på att försäkringen är inriktad på hagelskador och inte de vanliga faktorerna om det är för torrt eller för blött. Att ett spannmålsfält brinner är ganska ovanligt. Däremot kan det börja brinna i torken men då handlar det om den vanliga lantbruksförsäkringen.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 16 oktober 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera