Tre miljoner svenskar kan ha haft giftigt vatten i kranarna

Nästan var tredje svensk kan ha druckit giftigt vatten, uppger TV4:s program Kalla fakta.
– Det här är den allvarligaste kemikalieolyckan i modern tid i Sverige, säger Åke Bergman, professor i miljökemi, till TV4.

I december i fjol upptäcktes giftiga fluorerande ämnen i ett vattenverk i Kallinge utanför Ronneby. Orsaken är brandskum som läckt ut från flygflotiljen P17. De fluorerande ämnena kan orsaka allvarliga sjukdomar och skador och nu genomför forskare omfattande tester på Ronnebyborna. Men det är inte bara i Blekinge som invånarna exponerats av gifter via sitt dricksvatten. Enligt en kartläggning som Livsmedelsverket gjort har man funnit att totalt sex procent av 1 800 undersökta kommunala dricksvatten­anläggningar i 65 kommuner varit påverkade av perfluorerade alkylsyror, PFAA. Uppemot tre miljoner svenskar kan ha blivit utsatta för gifter via sitt dricksvatten, enligt TV4 . I fem kommuner har höga halter PFAA lett till förändringar i dricks­vattenförsörjningen, enligt Livsmedelsverket.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 29 oktober 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Djupt oroande utveckling för svenskt jordbruk

Förra året var sannolikt det mest lönsamma för svenskt jordbruk sedan EU-inträdet. Detta år ser lönsamheten ut att bli sämre, men ändå historiskt sett god. Likväl är investeringsviljan inte minst i djurhållningen låg och vi går mot minskad produktion av gris, fågel och mjölk. Hesa Fredrik bör ljuda över stad och land. Den svenska naiviteten om mervärden för hela produktionsvolymen och bibehållen produktion trots nationella särregler och nationella merkostnader, måste få ett slut.

 

Kommentera