Tre miljoner svenskar kan ha haft giftigt vatten i kranarna

Nästan var tredje svensk kan ha druckit giftigt vatten, uppger TV4:s program Kalla fakta.
– Det här är den allvarligaste kemikalieolyckan i modern tid i Sverige, säger Åke Bergman, professor i miljökemi, till TV4.

I december i fjol upptäcktes giftiga fluorerande ämnen i ett vattenverk i Kallinge utanför Ronneby. Orsaken är brandskum som läckt ut från flygflotiljen P17. De fluorerande ämnena kan orsaka allvarliga sjukdomar och skador och nu genomför forskare omfattande tester på Ronnebyborna. Men det är inte bara i Blekinge som invånarna exponerats av gifter via sitt dricksvatten. Enligt en kartläggning som Livsmedelsverket gjort har man funnit att totalt sex procent av 1 800 undersökta kommunala dricksvatten­anläggningar i 65 kommuner varit påverkade av perfluorerade alkylsyror, PFAA. Uppemot tre miljoner svenskar kan ha blivit utsatta för gifter via sitt dricksvatten, enligt TV4 . I fem kommuner har höga halter PFAA lett till förändringar i dricks­vattenförsörjningen, enligt Livsmedelsverket.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 29 oktober 2014

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera