Reporäntan sänks till noll procent

Riksbanken sänker reporäntan till rekordlåga noll procent. Räntan kommer att ligga kvar på denna nivå tills inflationen har tagit fart, vilket beräknas vara i mitten av 2016.

Riksbanken, med Stefan Ingves i täten jobbar hårt med trovärdighet och visar att man gör sitt yttersta för att nå inflationsmålet. Foto: Petter Karlberg
"Svensk ekonomi är relativt stark och konjunkturen fortsätter att förbättras. Men inflationen är för låg. Riksbankens direktion har därför beslutat att penningpolitiken behöver bli ännu mer expansiv för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent." skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Räntan sänks för att nå inflationsmålet på två procent. En låg ränta ökar efterfrågan i ekonomin och bidrar till ett högre inflationstryck.

Räntan som tidigare låg på låga 0,25 procent sänks alltså ytterligare till noll procent. Räntan bör enligt Riksbanken ligga kvar på denna nivå tills inflationen tydligt tagit far och då är det frågan om en långsam höjning.

Sverige har aldrig tidigare tillämpat nollränta och har därmed ingen erfarenhet av detta. Bland annat kommer bankernas inlåningsränta i riksbanken kommer nu att bli negativ, skriver DN.

En annan risk är att man inte lyckas få upp inflationen, samtidigt som hushållen ökar sina krediter.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 28 oktober 2014

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Henrik skrev 2014-11-18 00:40:01:

Bankernas inlåningsränta måste ju ha varit negativ i ett bra tag redan. Läste mig till på reporäntan.se att bankers inlåningsränta alltid ligger 0,75 procent under reporäntan. Då vi redan har haft en ränta på under det här ett bra tag så är kommer väl inte ytterligare -0,25 procent att ändra något drastiskt?


Henrik skrev 2014-11-18 00:38:26:

Bankernas inlåningsränta måste ju ha varit negativ i ett bra tag redan. Läste mig till på reporäntan.se att bankers inlåningsränta alltid ligger 0,75 att ändra något drastiskt?


Samuel af Ugglas skrev 2014-10-28 20:08:19:

Svenska papperspengar är numera helt värdelösa, skall vi tacka Schyman och hennes samhällsomstörtare för det?


NO skrev 2014-10-28 10:57:47:

Vad blir nästa steg. Minusräntor? fungerar inte. Det är alldeles för billigt att låna pengar. Inga krav på låntagarna. Räntan måste upp åtminstone något.

Relaterat

Senaste