Öl med smak av det lokala

Öl har nog aldrig varit så hett som det är i dag. Mikrobryggerierna poppar upp överallt både på landsbygden och i staden. Isala ölgård är ett speciellt bryggeri, de gör något som är unikt i Sverige, de brygger nämligen öl på råvaror de själva producerat och vidareförädlat.

– Det har funnits en allmän uppfattning om att svensk humle inte duger, men nu börjar det hända grejer på den fronten, vi har fått en hel del förfrågningar från privata bryggare som undrar om de kan få köpa av oss, men ännu har vi inte tillräckligt mycket, säger Oskar Sohlgren.
Att brygga öl är en hel vetenskap, man blir nog aldrig fullärd menar både Oskar Sohlgren och Henrik Lindgren, som står bakom Isala ölgård. Området som de djupdykt i har visat sig vara mycket mer omfattande än de kunnat tro. För att lära sig om ölbryggandets konster på gårdsnivå har de hämtat inspiration både från de svenska historieböckerna och från förebilder i andra länder som Belgien och USA.

– Vi ville brygga öl som var baserat på våra egna råvaror. Det finns mycket öl från mikrobryggerier som är producerat i Sverige, men den baseras ofta på humle och malt som kommer från andra länder, berättar Oskar och fortsätter:

– Det finns en lockelse i att göra allt själv. Det blir ju en unik produkt med unik smak. Känslan att beställa råvarorna från någon av de stora leverantörerna blir inte densamma.

Idag är det inte tillåtet att sälja hembrygd öl på gården men Oskar och Henrik hoppas att det ska förändras, de tror att det skulle kunna öppna många dörrar på landsbygden om det blev tillåtet.

Svensk humle - en dyrgrip

Det visade sig vara lättare sagt än gjort att få tag på svensk humle, någon förädlad variant existerar egentligen inte i dag. Så för att få tag på lokala humlevarianter vände sig Oskar och Henrik bland annat till media för att efterlysa dyrgripen.

– Vi annonserade att vi ville plocka humlekottar i lokaltidningen och gensvaret blev långt över förväntan. Till slut skördade vi humle på ett fyrtiotal olika gårdar kring Svärdsjö, säger Henrik.

– Vissa sorter var inte alls goda medan andra var jättespännande, berättar Oskar och Henrik.

Genom att göra testbryggningar på de olika humlesorterna kom de fram till sex typer som de tyckte hade bra egenskaper. Flera av de utvalda sorterna har anor från gamla fäbodar och finnmarker. Dessa plantor tog de skott på och har nu planterat ut sticklingarna.

– Humlen ska växa upp längs en stör, man brukar låta ungefär tre till fem skott få växa. Sedan får den slingra sig fritt fram till skörd. Då fäller man stören, klipper ner humlebusken och plockar kottarna från den när den ligger på marken, säger Henrik.

Ölgård istället för vingård

Henrik och Oskar pratar om en vision där det finns flera ölgårdar runt om i landet, de jämför

En ölgård skulle kunna ha samma koncept som en vingård. Med begränsade exemplar av en unik brygd, där varje skörd av humle och korn får sin egen karaktär präglat av den säsongens väder och vind. Foto: Carolina Wahlberg
konceptet med en vingård. Varje gård ska ha sin speciella prägel och varje bryggning kommer i sin tur vara präglad av säsongens råvaror som fått sin unika karaktär under växtsäsongen.

– Om man har en vingård så är det ju självklart att man även odlar de druvor som man gör vin av, så tycker vi att det borde vara när man kommer till en ölgård också, berättar Oskar och Henrik.

– En ölgård passar egentligen bättre klimatmässigt i Sverige än en vingård, fyller Henrik i.

Gårdsförsäljning

Ännu får man inte sälja öl eller vin på gården men om det skulle komma att förändras kan många verksamheter blomma upp på landsbygden.

– Om det skulle vara möjligt att sälja på gården direkt skulle den här typen av verksamheter få sig ett rejält uppsving. Tänk om man kunde åka runt och smaka öl på olika ölgårdar. Vi skulle kunna samarbeta med en liten gårdsbutik som ligger på andra sidan kullen, säger Henrik och pekar bortåt, de har jättefina produkter. De gör ölkorv och vi gör öl – den perfekta kombinationen.

Henrik är den som har mest kunskap om odling och det är han som står för kornet som sedan mältas och blir till malt. För att få den optimala smaken letar de efter gamla kornsorter som förädlats på smak och inte på avkastning som ofta är fallet i dag. Men fortfarande är det vanliga kornsorter som odlas till Isala ölet.

Humlen skördas när den utvecklat lupulin, gula frön som ger den speciella humlekaraktären.
Varken Oskar eller Henrik visste riktigt hur man mältade korn och försökte få hjälp, men det visade sig att den närmaste aktören som sysslade med det på så liten skala befann sig i Danmark, så de provade själva.

– I år har vi fått tillgång till en bättre lokal för mältning och ska fixa till den för att få en jämnare temperatur vid mältningsprocessen, säger Oskar.

– Målet är ju att kunna jobba med detta på heltid, men ännu har vi en bit kvar innan vi är självförsörjande på humle bland annat. Vår förhoppning är att kunna presentera vårt helt lokalodlade öl under andra halvan av 2015.


Oskar Sohlgren och Henrik Lindgren står bakom Isala ölgård och de hoppas att de ska kunna presentera sitt helt ”lokalodlade” öl under 2015.

 


 Katarina Johnsson
katarina@ja.se • 070-003 98 07

Carolina Wahlberg
carolina@ja.se • 019-16 61 35

Artikeln publicerades lördag den 06 december 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste