Skarpare tag mot djurrättsaktivister

Under torsdagskvällen fattade riksdagen beslut att godkänna Cecilia Widegrens (M) motion om en hårdare straffskala mot djurrättsaktivister. Fallen ska även prioriteras och stödet till drabbade näringsidkare ska öka.

Ägg- och kycklingproduktion är exempel på produktionsformer som fått frekventa besök av djurrättsaktivister. Foto: Carolina Wahlberg

– Rättsväsendet måste i betydligt högre grad än i dag prioritera arbetet mot de djurrättsaktivister som begår grova brott. Regeringen måste se över vilka möjligheter som finns för att erbjuda ett bättre skydd för dem som utsätts för hot och skadegörelse säger, Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg, i ett pressmeddelande.

Främst är det kyckling, ägg och pälsdjursproducenter som fått erfara aktivisternas arbete, både på anläggningar och på det enskilda planet. Men även företag som jobbar med fodertillverkning har drabbats de senaste åren. De håller sig inte bara till djurägare och djur utan går även på forskare eller hindrar på andra sätt institutioner som genomför djurförsök.

Motionsförslaget lyder:

• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga en översyn av tillämpningen av straffskalan för vissa brott mot viss näringsverksamhet.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att utveckla samhällets skydd för näringsidkare som arbetar med djurhållning.
• Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att utveckla samhällets skydd för forskare som arbetar med djurförsök och deras forskningsresultat.

Hela motionen hittar ni här.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 19 december 2014

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Samuel af Ugglas skrev 2014-12-20 14:01:18:

"Regeringen tilkännager som sin mening att regeringen utarbetar samhällets skydd för näringsidkare som arbetet med djurhållning"? Vill man idiotförklara alla svenska djurhållare, man tar sig för pannan. Vad kan en korrumperad riksdag och regering göra för att skydda livsmedelsproducenter mot över grepp, kränkning och förnedring från oavsättliga, skattefinansierade så kallade tjänstemän med privata agendor


Niklas skrev 2014-12-19 23:32:43:

Snarare tvärt om. Bönderna är hjältarna och aktivisterna är terrorister.


Toto skrev 2014-12-19 19:39:57:

Djurplågarna är de enda kriminella. Djurrättsaktivisterna är hjältar.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste