Så mycket betalar Ica-handlaren för mjölken
På ett år har Arla sänkt mjölkpriset till lantbrukarna sju gånger. Enligt branschorganisationen Sveriges Mjölkbönder innebär den senaste prisnivån, på 2,64 kronor per liter mjölk, att mjölkbönderna i genomsnitt förlorar 1,56 kronor per liter mjölk de producerar. En handlare berättar dock att inköpspriset för butiken varit detsamma i snart ett år.
En Ica Supermarket-handlare i Mellansverige, som Jordbruksaktuellt har pratat med, berättar att för en liter mjölk från Arla betalar butiken 7,39 kronor exkl. moms i inköpspris. I butiken säljs sedan mjölken för 9,60 kronor per liter till konsument. Räknar man bort momsen, blir Ica-handlarens marginal därmed 1,1814 kronor per liter. Se mer om det här.
Ica-handlarnas inköpspris bygger på ett ramavtal som den centrala Ica-gruppen och Arla har slutit tillsammans. Beroende på försäljningsvolym och butikens storlek finns därtill ett visst förhandlingsutrymme mellan den enskilda Ica-handlaren och Arla.
– Vi förhandlar fram ett ramavtal som Ica-handlarna sedan kan ansluta sig till och därmed få det pris som vi har förhandlat fram, säger Ola Fernvall, presschef på Ica-gruppen.
När det gäller prisbilden från Arla till handeln berättar Inger Myresten, som är kommunikationschef på Arla följande:
– Arla har en generell partiprislista som alla kunder utgår ifrån och som sedan i förhandling omsätts i separata kundavtal. Tittar man till exempel på mellanmjölk en liter så är priset 7,82 kronor.
Utifrån partipriset har alltså olika aktörer möjlighet att förhandla, vilket förklarar att Ica lyckats få ner priset till 7,39 kronor.
Ica-handlaren berättar att, trots att böndernas mjölkpris har fallit under det senaste året, har butikens inköpspris varit detsamma.
– Inköpspriset från Arla har varit detsamma väldigt länge. Enligt avtalet mellan Ica och Arla ligger priset fast så länge avtalet löper. Arla kommer dock till Ica-gruppen med jämna mellanrum och vill höja inköpspriset, men som jag har förstått det ska Arla ha mycket på fötterna för att få igenom något sådant, berättar Ica-handlaren, och fortsätter:
– Senaste gången Ica-gruppen släppte igenom en prishöjning var i januari 2014. Då höjdes vårt inköpspris på hela Arlas sortiment. Veckan efter gick dock Arla till mjölkbönderna och sänkte mjölkpriset. Så får man inte göra tycker jag, säger Ica-handlaren upprört.
Ica-gruppens presschef vill inte kommentera prisuppgifterna som Ica-handlaren angivit.
Kommenterarer till artikeln
konsument skrev 2015-01-30 13:34:10:
Styrelsen för Folkpartiet Liberalerna i Hedemora skrev i ett inlägg i Dalarnas Tidningar 24 dec 2014 att "Jan-Erik Gasslander saknar stöd i partiet" och "denne man saknar partiuppdrag och har inte rätt att underteckna insändare med partibeteckning och Hedemora". Trots detta fortsätter Gasslander att skriva sina arlafientliga haranger under denna signatur. Han måste totalt ha förlorat sin verklighetsuppfattning.
Jan-Erik Gasslander Folkpartiet Hedemora Socialliberal skrev 2015-01-14 21:34:07:
Ärendet måste behandlas av Konkurrensverket.Med en ny regering kan inte Arla komma undan som man gjorde i Arla-Milkoskandalen där man pressade Milko till konkursens brant o där Centerpartiet genom näringsdepartementet beordrade Konkurrensverket att godkänna Arlas övertagande av Milko - frågan om ministerstyre kommer att komma upp i konstitutionsutskottet efter att alla handlingar gjorts tillgängliga. Centerpartiet har orsakat så mycket stolligheter. Nuonköp 100 miljarder förlust, SAAB - jobb mot cafe-jobb som kostar 1 miljon styck (huvudlöst) och Arlas monopol som kostar svenska konsumenter 1 miljard kronor per år i Arlaskatt. Arlas mjölk i övriga EU kostar 6 kronor per liter i Sverige tar man ut över 9 kronor - 50% mer än på kontinenten
anders m skrev 2015-01-10 21:47:51:
Det skiljer mellan föreningarna och företagen.Så är det alltid att någon som är bra typ gäsene mejeri sen finns det andra som inte går så bra. Men om man kört under en tid och inte fått till det då måste man ändra om.Och ännu värre om man som typ Arla förlitat sej på Kina marknaden och inte haft ute känselspröten att kina börjar få fart på sin inhemska produktion då blir det ett hårt fall.12 miljoner kor har dom där borta tänk dej en ökning på dessa kornas produktion där staten stöttar med 475 dollar per ko till den ökade produktionen.Och enligt amerikanska tidningar har deras export av pulver ökat med 25% sista året.Man kan undra vem som tappat?
Stig skrev 2015-01-10 09:11:37:
En billig artikel om jag får tycka något. Kan det kosta 4.75? Svårt att säga dock kan det vara intressant att gå in på tex www.allabolag.se och sök upp Emåmejeriet och se hur bra det går.Dom gör ju det som du efterfrågar. Tar ju bara den mjölk dom behöver.Split leveranser
anders m skrev 2015-01-10 00:19:59:
Det är nått ställe som det felar på.Det kan inte kosta runt 4.75 kr litern att packa o köra mjölken till affären.Om dom andra varorna än k-mjölken går back så mycket måste det till en styrelse som är handlingskraftig nu.
Arla tar pengarna vägen? skrev 2015-01-09 14:05:35:
Var tar Arlas marginaler vägen? Eller var finns de ökade kostnaderna?
Signatur skrev 2015-01-07 16:36:23:
Vad betalar ICA-handlaren för vatten?