Brittiska mjölkbönder varnar Arla

Faller Arlas mjölkpris ytterligare meddelar de brittiska mjölkbönderna, genom organisationen Farmers for action, att motaktioner kommer att ske.
– Sänker ni mjölkpriset igen, kommer vi stänga ner er inom fjorton dagar, säger organisationens ordförande

– Detta är inte lätt, men vi måste försöka göra något i vart fall, säger David Handley, som är ordförande för gräsrotsorganisationen Farmers for Action, till tidningen Farmers Weekly.

Handley som själv är mjölkbonde har tillsammans med organisationen arrangerat flera protester mot företagen i mejeribranschen under det gångna året. I går höll Farmers for Action ett krismöte för de brittiska mjölkbönderna. Närmare 400 mjölkbönder närvarade.

– Den brittiska mjölkbranschen är i kris och vi måste stoppa detta. Vi kan inte fortsätta så här, säger David.

Vid mötet var Arla, som är ett av de större mejerierna i Storbritannien, i fokus. Precis som i Sverige har Arla sänkt mjölkpriset med omkring en tredjedel under det senaste året, till att nu ligga på en nivå motsvarande 2,64 kronor per liter. Eftersom Arla ska meddela mjölkpriset för nästa månad, under slutet av januari har organisationen valt att sätta hårt mot hårt.

– Vi får samtal från mjölkbönder i hela Storbritannien som anser att om Arla sänker priset ytterligare bör Farmers for Action reagera, förklarar David, för tidningen Farmers Weekly, och fortsätter:

– I veckan berättade vi därmed för Arla att ”sänker ni mjölkpriset igen, kommer vi stänga ner er inom fjorton dagar”.

Under hösten har organisationen genomfört flera olika protestaktioner samtidigt som man spridit budskapet över landet. Det organisationen håller fast vid är ett starkt motstånd mot att den brittiska mjölken ska prissättas som en global vara.

– 85 procent av den brittiska mjölken lämnar aldrig de brittiska öarna. Hur kan någon då påstå att vårt mjölkpris ska påverkas av den globala marknaden? Det faller på sin egen orimlighet, avslutar David Handley.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 17 januari 2015

Kommenterarer till artikeln

NL skrev 2015-01-19 15:42:11:

Engelska mjölkproducenter är "Grabbar med hår på bröstet", det! Nu jä...


Signatur skrev 2015-01-19 13:15:47:

Kanske Arla kunde sänka sina vinstintressen? Sedan för att bönderna ska få skäligt betalt kan jag tänka mig betala ett högre pris för mjölken. Man kan inte pressa mjölkbönder hur långt som helst, det slutar bara i nedläggningar. Inte bra, varken för landskap eller för oss svenskar.


Rune Lanestrand skrev 2015-01-19 11:43:03:

De svenska mjölkbönderna behöver också resa sig och följa britternas exempel. https://runelanestrand.wordpress.com/2015/01/19/brittiska-bonder-revolterar-mot-arla/


Stig skrev 2015-01-18 16:20:39:

Det var en stor samling för någon vecka sedan i England där mjölken diskuterades mycket ingående. Någon kunnig nämde ett troligt pris runt 10 pence när kvoterna försvunnit . enl Farmers Weekly


Ulric skrev 2015-01-17 18:05:01:

Se där, exakt samma argument som i Sverige. Här tillverkas mejeriprodukter av importerad mjölk med "brist" på svensk mjölk som förevändning. En brist som omöjligt kan uppstå vid korrekt betalning till mjölkbönderna.


anders m skrev 2015-01-17 10:36:25:

Det verkar som Arla kört i diket med hela sitt upplägg.Hur vore det om varje land som Arla är i gjorde dotter bolag då fick det land som inte är i balans stå för sina egna kostnader.Danskarna som producerar sönder marknaden måste stå för sina egna problem med sin export

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste