Mervärden för EU:s varor i USA

Många har varit kritiska till handelsavtalet mellan EU och USA, det så kallade Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP, och hävdat att det kommer att leda till ett ”race to the bottom” gällande miljölagar och djurhållning. Men så är inte fallet försäkrar John Clarke, som är chef för jordbruk- och landsbygdsutveckling på EU-kommissionen.

– Avtalet är av en annan magnitud än något tidigare handelsavtal då det inkluderar en tredjedel av världshandeln. Jordbruksvaror står endast för runt fem procent, men det har ändå en viktigt politisk betydelse, säger Clarke.
– Inom jordbruket finns det en tro att TTIP kommer att underminera den europeiska jordbruksmodellen och att vi förhandlar med en hand bunden bakom ryggen på grund av högre produktionskostnader. Visst har vi högre kostnader och hårdare regler gällande jordbruket. Men vi måste vända kostnaderna till ett värde. EU har ett rykte för produkter med mervärden som hög livsmedelssäkerhet, smak, kvalitet och djurvälfärd, säger Clarke.

Andra orosmoln har handlat om att EU kommer att tillåta import av produkter som produceras på sätt som är olagliga inom EU.

– Vi kommer inte tillåta hormoner, ractopamine (tillsats som främjar tillväxt och minskat fettinnehåll, det är bland annat förbjudet i EU, Kina och Taiwan, red. anm.) GMO eller klortvättad kyckling. Det är en förhandling och vi kommer att respektera varandras grundläggande lagar, så oron är inte befogad, säger Clarke.

I förhandlingarna är representanter från EU medvetna om USA:s höga förbrukning av antibiotika, men ännu finns inga förslag på hur det ska hanteras i avtalet.

När handelsavtalet ska vara klart kan inte Clark säga, men understryker att både EU och USA är ivriga att få avtalet färdigt. Det kommer dock att ta tid då det är så pass stort och komplext. Avtalet ska göras grundligt, därmed går innehållet före snabbhet, menar Clarke.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 16 februari 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste