Ny databas ska guida oss genom Isobus-djungeln

Är min traktor Isobus-kompatibel med det nya redskap jag tänker köpa? Kommer jag kunna styra min spruta via min nya monitor? Är traktor- eller redskapstillverkaren ansvarig om något går snett? Dessa, och många fler frågor, kommer det snart vara mycket lättare att få svar på.

På söndag släpps gratistjänsten ”The AEF ISOBUS Database”, där man kommer kunna kontrollera huruvida olika traktorer, redskap och monitorer fungerar tillsammans via Isobus. Foto: AEF
Branschorganisationen AEF, Agricultural Industry Electronics Foundation, har tagit fram en omfattande databas där man kan gå in för att testa Isobus-kompatibiliteten mellan traktorer, redskap och monitorer. Funderar man exempelvis på att köpa en ny spruta kan man med några få klick koppla ihop den med gårdens nuvarande traktor, för att på så sätt se om de är Isobus-kompatibla samt vilka funktioner som man skulle kunna ha nytta av.

AEM grundades 2008 som ett gemensamt initiativ av John Deere, Claas, CNH, Agco, Kverneland, Pöttinger, Grimme samt de två
organisationerna VDMA och AEM. Idag har AEM 173 medlemmar, som alla kommer vara representerade i den nya databasen.

Hittills har tjänsten varit under utveckling och än så länge har endast maskintillverkare och deras återförsäljare kunnat logga in i databasen. Lanseringen för allmänheten kommer ske på söndag den 22 februari, vilket är samma dag som lantbruksmässan SIMA öppnar i Paris.

”The AEF ISOBUS Database” kommer vara gratis och tillgänglig på hemsidan:
www.aef-isobus-database.org/

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 070 – 092 20 02
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 16 februari 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera