Arlas Hushållsost är en av de ostar som redan idag innehåller det GMO-framställda ystenxymet. Foto: Vilhelm Ektander
– Den här tillverkningen är viktig för att vi ska få en kostnadseffektiv ostproduktion, säger Magnus Larsson, på Arla Foods, till Sveriges Radio Kronoberg.

Flera av de vanligare ostarna som säljs i butik innehåller det GMO-framställda ystenzymet, redan idag. Trots hårt motstånd från miljörörelsen vill dock Arla utveckla denna produktion vidare. Enligt företaget är denna moderna GMO-teknik ofarlig.

– Det enzym som vi stegvis går över till att använda i en del av våra ostar är inte genmodifierat, det är identiskt med det som produceras i löpe och framställs med hjälp av mikroorganismer. De är dessa mikroorganismer som tagits fram med hjälp av genteknik, enzymet som tillsätts i osten är alltså inte genmodifierat, och det finns inga spår av mikroorganismerna kvar i osten. Arla tillåter aldrig GMO i produkterna oavsett var de är producerade, och vi använder inga genmodifierade ingredienser i våra produkter, säger Magnus Larsson på Arla Foods.

Samtidigt gäller fortsatt GMO-fritt foder för de svenska Arlabönderna. Så här sa Arlas vd Henri de Sauvage, i samband med att LRF tog bort sin branschpolicy mot GMO-foder och därmed lade över bollen på livsmedelsföretagen, i april förra året:

– Det är naturligt att varje mejeriföretag självt får besluta hur de vill göra och Arlas bedömning är att vi även fortsättningsvis ska ha en position om GMO-fritt foder till svenska kor. Sverige är en mycket viktigt marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Relaterat

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera