Arla vill öka sin GMO-användning

Flera av Arlas ostar som säljs i butikerna idag framställs med hjälp av en GMO-framställd löpe, kallad för ystenzym. För att göra sin produktion mer kostnadseffektiv, vill Arla nu utöka användningen av GMO-löpen.

Arlas Hushållsost är en av de ostar som redan idag innehåller det GMO-framställda ystenxymet. Foto: Vilhelm Ektander
– Den här tillverkningen är viktig för att vi ska få en kostnadseffektiv ostproduktion, säger Magnus Larsson, på Arla Foods, till Sveriges Radio Kronoberg.

Flera av de vanligare ostarna som säljs i butik innehåller det GMO-framställda ystenzymet, redan idag. Trots hårt motstånd från miljörörelsen vill dock Arla utveckla denna produktion vidare. Enligt företaget är denna moderna GMO-teknik ofarlig.

– Det enzym som vi stegvis går över till att använda i en del av våra ostar är inte genmodifierat, det är identiskt med det som produceras i löpe och framställs med hjälp av mikroorganismer. De är dessa mikroorganismer som tagits fram med hjälp av genteknik, enzymet som tillsätts i osten är alltså inte genmodifierat, och det finns inga spår av mikroorganismerna kvar i osten. Arla tillåter aldrig GMO i produkterna oavsett var de är producerade, och vi använder inga genmodifierade ingredienser i våra produkter, säger Magnus Larsson på Arla Foods.

Samtidigt gäller fortsatt GMO-fritt foder för de svenska Arlabönderna. Så här sa Arlas vd Henri de Sauvage, i samband med att LRF tog bort sin branschpolicy mot GMO-foder och därmed lade över bollen på livsmedelsföretagen, i april förra året:

– Det är naturligt att varje mejeriföretag självt får besluta hur de vill göra och Arlas bedömning är att vi även fortsättningsvis ska ha en position om GMO-fritt foder till svenska kor. Sverige är en mycket viktigt marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 27 februari 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste