Arla vill öka sin GMO-användning

Flera av Arlas ostar som säljs i butikerna idag framställs med hjälp av en GMO-framställd löpe, kallad för ystenzym. För att göra sin produktion mer kostnadseffektiv, vill Arla nu utöka användningen av GMO-löpen.

Arlas Hushållsost är en av de ostar som redan idag innehåller det GMO-framställda ystenxymet. Foto: Vilhelm Ektander
– Den här tillverkningen är viktig för att vi ska få en kostnadseffektiv ostproduktion, säger Magnus Larsson, på Arla Foods, till Sveriges Radio Kronoberg.

Flera av de vanligare ostarna som säljs i butik innehåller det GMO-framställda ystenzymet, redan idag. Trots hårt motstånd från miljörörelsen vill dock Arla utveckla denna produktion vidare. Enligt företaget är denna moderna GMO-teknik ofarlig.

– Det enzym som vi stegvis går över till att använda i en del av våra ostar är inte genmodifierat, det är identiskt med det som produceras i löpe och framställs med hjälp av mikroorganismer. De är dessa mikroorganismer som tagits fram med hjälp av genteknik, enzymet som tillsätts i osten är alltså inte genmodifierat, och det finns inga spår av mikroorganismerna kvar i osten. Arla tillåter aldrig GMO i produkterna oavsett var de är producerade, och vi använder inga genmodifierade ingredienser i våra produkter, säger Magnus Larsson på Arla Foods.

Samtidigt gäller fortsatt GMO-fritt foder för de svenska Arlabönderna. Så här sa Arlas vd Henri de Sauvage, i samband med att LRF tog bort sin branschpolicy mot GMO-foder och därmed lade över bollen på livsmedelsföretagen, i april förra året:

– Det är naturligt att varje mejeriföretag självt får besluta hur de vill göra och Arlas bedömning är att vi även fortsättningsvis ska ha en position om GMO-fritt foder till svenska kor. Sverige är en mycket viktigt marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 27 februari 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

David skrev 2015-06-07 21:23:18:

"Lisa Klok", jag skulle rekommendera dig att läsa på lite mer runt forskning som gjorts runt genmanipulerad mat (dvs. oberoende forskning) istället för att sprida osanning.


Elliebellie skrev 2015-04-09 19:17:33:

Som vegeterian ser jag fördelar med ystenzym istället för löpe, även om mejeriprodukter inte är optimalt i sig så känns det lite bättre om ystenzymet är mikrobakteriellt framställt och inte animaliskt. Och giftigare än rävgift? Näe... Det är samma aktiva enzym i det som är bakteriellt framställt som i den animaliska löpen, hälsofaran skulle väl isåfall ligga i det animaliska fettet i osten... Dessutom att miljöpåverkan mindre i framställningen av ystenzymet. Eftersom att inte en kalv behöver födas upp, så jag ser verkligen inga nackdelar.


Pål skrev 2015-04-08 16:59:36:

"finns inga bevis på att GMO är farligt." Finns i mängder för den som tittar efter.


Lisa Klok skrev 2015-04-08 01:29:51:

Som te skrev, klart bättre än löpe från kalvmagar. Det är en grym process där man ibland opererar in en sak i kalvens mage som sedan får sitta i flera dygn medan man tar enzymer från kalvens mage. Förstår inte denna överdrivna rädsla för GMO. Det är ju inte ens GMO i själva enzymet för det första och för det andra finns inga bevis på att GMO är farligt. Känns lite som förr när folk var rädda när elektriciteten kom.


Signatur skrev 2015-04-06 21:35:29:

jag kommer aldrig att ta i en GMOprodukt ens med tång ,och inte nåt med detta ystenzym. Giftigare än rävgift ! Bojkotta !


te skrev 2015-04-06 19:39:04:

Klart bättre än löpe från utländska kalvmagar som får i sig en massa skitfoder.


JoM skrev 2015-04-06 15:25:58:

Riktigt dåligt Arla!!! Ekologiskt/KRAV, lokalproducerat och GMO-fritt är det som folk vill ha idag. Hållbarhet och etik är framtiden! INTE att experimentera med folks hälsa och vår natur!! Skämsmössa till er på Arla!!


SL skrev 2015-02-27 10:00:23:

Precis som med foder alltså. Det blir inget GMO i mjölken även om fodergrödan varit framavlad med GMO-teknik. Ironi från Arla.


Mackan skrev 2015-02-27 09:59:37:

Vilken jävla dubbelmoral..

Relaterat

Senaste