Förädla bort ärtrotröta

För att ta fram nya ärtsorter jobbar Findus fortfarande med klassiskt växtförädling, liksom man gjorde på Mendels tid för 150 år sedan. Men i och med ett nytt samarbete med SLU ska man skynda på förädlingsprocessen.

Ett problem inom ärtodling är svampen Aphanomyces, om man väl har fått in den i jorden kan den stanna i marken i tiotal år vilket innebär att marken är oduglig för odling av ärtor, tills sporerna försvunnit.

Aphanomyces leder till ärt-rotröta och kan slå ut hela skördar. För att komma runt detta problem försöker man på Findus i Bjuv, förädla fram ärtor som är resistenta mot svampen.

För ett par år sedan kom resultat som visade att en tysk lantsort av ärtor var resistent mot svampen.

– Problemet var bara att lantsorten till exempel var flera meter hög och hade flera andra egenskaper vi inte ville ha. Men vi skaffade ändå några frön av lantsorten och började korsa den med en av våra bästa ärtsorter, säger Rolf Stegmark som är växtförädlare vid Findus i Bjuv, till P1 Vetandets värld.

Nu jobbar man alltså med att förädla fram en sort som ska ha den egenskaper som den  nuvarande ärtan har, men med den tyska lantsortens resistens mot ärt-rotröta.

Denna process tar mycket låg tid, från att man börjar förädla tar det cirka tio år innan man kan plantera en ny sort på fältet, menar Rolf. I hopp om att snabba på processen, har man inlett ett samarbete med molekylärgenetiker från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– Vi kan se markörer i ärternas arvsmassa som pekar ut var man kan selektera för att få en ökad resistens, säger Örjan Carlborg som är professor i beräkningsbaserad genetik på SLU.

I filmen nedan ser man Rolf Stegmark i växthusen i Bjuv, berätta om ärtsorten Ebba.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 03 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste