”Lantbrukare är pollinatörernas hjältar”

Lina Herbertsson doktorand vid Lunds universitet, ska i kväll hålla en föreläsning i Knäred på ämnet ”Bidöden-angår den mig", där ska hon bland annat berätta varför lantbruket har en viktigt roll.

Genom att hålla hagmark och ängar öppna är lantbrukarna pollinatörernas hjältar, säker Lina Herbertsson. Foto: Katarina Johnsson
Bin har det tufft i det rådande odlingslandskapet där mat erbjuds i överflöd under vissa säsonger, som när rapsen blommar, men vid andra tillfällen finns det inget för bina att äta. Detta är ett problem som gör att bin svälter och en fjärdedel av arterna minskar i antal.

– Jag tror dock att vi har möjlighet att vända trenden, säger Lina till P4 Halland.

Exempel på saker som gynnar vilda pollinationer är om man väntar med att klippa diken till på hösten, sår in klöver i sin gräsmatta och låter den växa lite längre innan man klipper den, mer blommor är också bra. Olika typer av pollinationer har dessutom olika krav på boplats, men något av det viktigaste är hagmarker och ängar.

– Att restaurera och sköta om ängar och hagmarker är väldigt viktigt och där är lantbrukarna pollinatörernas hjältar. Utan dem hade vi inte haft ängar och betesmarker kvar, säger Lina.

Hon menar även att många tror att det räcker gott och väl med honungsbin, men enligt Lina är de snarare ett bra komplement till de vilda pollinatörerna. Det finns till exempel växter som mår bra av att pollineras av fler olika pollinatörer, jordgubbar är en av dem.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 10 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera