Odling på höjden i storstan
I höst beräknas Plantagons bygge av ett vertikalt växthus sätta igång i Linköping. Med det kan framtiden innebära att bondens jobb blir ännu mer tekniskt när odlingar flyttar till städerna.
I somras godkändes detaljplanen för det kombinerade växthuset och kontorsbyggnaden som beräknas byggas i Linköping till hösten. Illustration: Sweco |
– Redan nu finns det odlingar på jättelånga rullband. De finns framför allt i Nederländerna. Våra växthus bygger på samma princip. Skillnaden är att växterna inte åker runt utan uppifrån och ned, säger Owe Pettersson som är operativ chef på Plantagon, till DN.
Odling på löpande band sker med hjälp av hydrokultur. Det är en jordlös odling och näringsämnena får växten genom en vattenlösning. I växthuset cirkulerar värmen, vattnet och energin i ett slutet system. Den vinklade glasfasaden ska göra att man kan ta in all solenergi som finns tillgänglig och när solen inte skiner kommer LED-belysning stå för ljus i rätt färg och med rätt våglängd.
– Stadsbonden är någon som förstår växterna, som kan göra tester och avgöra om de behöver annan näringstillförsel och annat ljus. Personen måste skörda exakt när det behövs och kunna styra systemet som reglerar luftfuktighet, temperatur och löpbandets hastighet, säger Ann-Louise Lökholm-Klasson, vd för Swecos installationskonsulter.
Växthuset i Linköping ska vara mer än bara en odling, i byggnaden ska man även ha kontorslokaler på norra sidan och odlingar på södra sidan. Där kommer bland annat Plantagons huvudkontor att ligga samt ett forskningscentrum för stadsodling.