Ökade krav på ursprungsmärkning

Från och med den första april, ökas kravet på ursprungsmärkning av kött inom EU. Framöver måste landet som djuret är uppfött och slaktat i anges på förpackningen.

Framöver måste det land djuret är uppfött och slaktat i anges på förpackningen. Foto: Thinkstock
Sedan tidigare har det funnits krav på ursprungsmärkning av nötkött, men inte för övriga djurslag. De nya reglerna för gris, får, get och fågel som nu införs ändrar på detta. Viktigt att notera är dock att reglerna enbart gäller färskt, kylt eller fryst kött och inte bearbetade produkter som exempelvis korv eller rökt kött. Vidare finns det inte med något krav på att ange vilket land djuret är fött i, vilket det däremot gör för nötkött.

– Det är bra att det krävs ursprungsmärkning på fler köttslag än nötkött. Vilket land köttet kommer från är viktig information för väldigt många konsumenter, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Vilket land som ska anges som uppfödningsland beror på djurets ålder vid slakt, vikt och längden på uppfödningsperioden.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 01 april 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste