KRÖNIKA - Tackor tackar inte tacksamt

Ibland misstänker jag, rent av är övertygad om, att jag bara är en höbalsbärare för mina djur.
Bräkanden när tackorna ser mig är antagligen utskällningar, där de undrar varför jag är två minuter senare än vanligt. Höet är faktiskt jättegammalt, det har legat fram sedan igår, byt!

Lars Wilderäng
Extra tydligt blir det på vårkanten. Kanske bräker de och verkar visa uppskattning när jag kommer med hö, men allt oftare hittar man dem ute i den ganska stora vinterhagen, betande. Fast vad de egentligen betar har jag ingen aning om. I de andra hagarna har gräset börjat bli några centimeter, men vinterhagen är lika höstgrå som den varit hela vintern.

Mer och mer hö ratas, och från de dagliga givorna blir allt mer över i takt med att fåren spenderar mer tid betande osynligt gräs, samtidigt som värmen minskar deras energibehov.

En dag kommer de rata höet helt, och inte ens gå in nattetid. Fast de kommer fortsätta vilja ha de små givorna med kraftfoder i form av okrossat havre jag fortsätter att ge dem. Om inte annat för att få dem att följa hinken när de ska flyttas mellan olika hagar, eller när de rymt hem och betar på gräsmattan eller bland odlingarna. Hinken fyller även sin funktion för att prägla lammen på mig som människa, även om givorna bara är för tämjning.

Numera får jag ge dem havregodis även på betet. Jag har nämligen slutat med EU-stöden. Det har blivit betydligt enklare att flytta fåren nu, när hinken även får användas i hagarna med särskilda värden. Även lammen blir enklare att få riktigt tama, när veckorna på särskilda värden kan få kompletteras med någon näve godis.

Men just nu gror otacksamheten hos tackorna. Jag håller fortfarande kvar vid vintern och har inte minskat givorna grovfoder tillräckligt än. Kanske drömmer jag om den där sista köldknäppen, eller så är det övervintrad nostalgi från vinterns utfodring. Nästa vecka kommer jag nog släppa fåren på riktigt bete. Det gröna gräset i hagarna intill vinterhagen.

Så slipper tackorna var otacksamma.


Lars Wilderäng

Artikeln publicerades torsdag den 23 april 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera