Konsumtionen av kött ökar

Den globala konsumtionen av kött ökade med tre procent under förra året. Ökningen drevs fram av en ökad efterfrågan från tillväxtmarknaderna i framförallt Asien. I ­Europa och USA minskar dock efterfrågan på kött.

Störst nedgång av köttkonsumtion 2014 skedde i Grekland.Foto: thinkstock
Enligt en nyligen publicerad undersökning från Euromonitor International har världens totala konsumtion av kött ökat med tre procent under 2014 till 225 miljoner ton.

- De viktigaste faktorerna för den ökade efterfrågan på kött är växande välstånd och ökande befolkningsantal på nya tillväxtmarknader, säger Anastasia Alieva, ansvarig för Fresh Food Research på Euromonitor International.

Ett exempel som hon lyfter fram är Indien där den årliga disponibla inkomsten har stigit 95 procent sedan 2009 och konsumtionen av kött har ökat med 50 procent under samma period.

Minskad efterfrågan i väst

I USA och Västeuropa går utvecklingen för köttkonsumtionen ned. Störst nedgången av köttkonsumtionen under förra året skedde i Grekland, följt av Tyskland och Holland. Även i USA har konsumtionen av kött minskat, minus en procent under 2014.

Enligt Euromonitor International beror nedgången på att västerländska konsumenters ifrågasätter köttkonsumtionen utifrån miljö och etik vilket bland annat leder till fler vegetarianer och veganer. Indien, där en tredjedel av befolkningen är vegetarianer, var det land som hade störst ökning i köttefterfrågan under 2014.

Även kycklingkött tar marknad ifrån det röda köttet, delvis på grund av uppfattningen om negativa hälsoeffekter av rött kött. Fågelköttet är det mest populära köttet i världen, konsumntionen steg förra året med fyra procent till 85 miljoner ton. Det noteras också en ökad efterfrågan på lamm och getkött.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 07 maj 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera