Miljöbelastning flyttar utomlands

Svensk konsumtion orsakar i dag mer utsläpp av växthusgaser utomlands, än för tjugo år sedan. Ökningen är störst när det gäller importerad mat, där utsläppen i andra länder har ökat med 90 procent mellan 1993 och 2012.

Diagrammet visar hur utsläpp orsakade av privat konsumtion har förändrats sedan 1993. Den privata konsumtionen står för två tredjedelar av den totala konsumtionens utsläpp och är i grafen uppdelad på tre områden, mat, transport och boende. De olika kategorierna är därefter uppdelade i utsläpp som sker i Sverige och som ske utomlands. Graf: Naturvårdsverket

Privat konsumtion i Sverige påverkar klimatet genom att de varor och tjänster som vi köper ger upphov till utsläpp både i och utanför Sverige, skriver Naturvårdsverket i en rapport. Därutöver påverkas klimatet exempelvis även genom att vi använder fossila bränslen i våra fordon och hem. 

Ungefär två tredjedelar av de totala utsläppen från konsumtion kommer från den privata konsumtionen. År 1993 låg de totala utsläppen på runt 100 miljoner ton koldioxidekvivalenter och 2012 var motsvarande siffra 106 miljoner ton. Därmed är utsläppen från privat konsumtion totalt sett inte nämnvärt förändrad sedan 1993. Något som däremot har ändrats är fördelningen av var utsläppen sker.

BELASTA ANDRA LÄNDER

År 2012 stod mat för 33 procent av utsläppen. Samtidigt som vi, mellan 1993 och 2012, har  minskat utsläppen av mat producerad hemma i Sverige med drygt 30 procent, har dock utsläppen som vår konsumtion av importerad mat orsakar i andra länder ökat med 90 procent.

Det rapporten tydliggöra är alltså att vi, tack vare det svenska konsumtionsmönstret, lyckas minska utsläppen i Sverige och i stället flytta miljöbelastningen utomlands.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 04 maj 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Kommenterarer till artikeln

Louise Ungerth skrev 2015-05-04 14:30:42:

Slarvig konsumentjournalistik- eller jag som inte begriper? Läs mer på louisekonsumentkoll.se

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste