KRÖNIKA - Svensken vill inte betala för svenskt djurskydd

För tjugo år sedan gick vi med i EU. På den tiden täckte svensk köttproduktion upp 95 procent av den svenska köttkonsumtionen.
I dag räcker svensk köttproduktion till 54 procent av svenskarnas köttkonsumtion och har minskat 27 procent sedan 1995 i ton räknat.

Lars Wilderäng
För att få ihop siffrorna har förstås svenskarna ökat köttkonsumtionen med 26 procent och befolkningen har ökat med drygt 10 procent.

Sverige är på väg att nå en punkt där hälften av köttet som konsumeras i landet är importerat.

Samtidigt slår våra beslutsfattare och byråkrater sig för bröstet över den fantastiska djurhållningen och djurskyddet vi har i Sverige. Och visst är det en fantastisk resa vi har gjort. Salmonellafria, trikinfria och ­ganska antibiotikafria lyckliga djur.

Fast svensken har helt enkelt inte lust att betala för det svenska djurskyddet. I så fall hade köttproduktionen följt med konsumtionen uppåt. Nu är det istället tvärt om. Svenska folket röstar på politikerna, som för politiken, men röstar på det utländska köttet med sin plånbok.

Det finns ett etablerat uttryck för ett sådant beteende. Det uttrycket är hyckleri.

Ska svensk lagstiftning avspegla folkviljan, så ska den vara utformad på ett sådant sätt att svenskarna köper svenskt kött. Fast ingen, inte ens köttuppfödarna, kan argumentera för att vi ska återvända och försämra vår djurhållning. Naturligtvis vill vi våra djur väl, men ingen kommer tacka oss när siste köttuppfödaren släcker ljuset och bara en liten klick hobbyister finns kvar.

Den dagen kommer i princip allt kött i Sverige vara importerat från den uppfödning som svenskarna är beredda att betala för.

Finns det någon väg framåt för svensk köttuppfödning?

Hoppet är det sista som överger människan sägs det, och det är en naturlig överlevnadsinstinkt från stenåldern. Man kan inte springa ifrån en sabeltandad tiger, men man kan hoppas att det går.

Den som inte hoppas utan istället ger upp klarar sig däremot inte. Men hur länge ska den svenska bonden orka springa?

Lars Wilderäng

Artikeln publicerades torsdag den 21 maj 2015

Kommenterarer till artikeln

Vi Konsumenter skrev 2015-05-26 20:55:50:

Det klart att bönderna tappar sugen när man ständigt upprepar mantrat att konsumenterna inte vill betala för svensk djurvälfärd. Det är fel. läs www.hungryandangry.se Har du inte fattat att importen av kött minskar och svenskt kött ökar. Är det inte bättra att lyssna på de som säljer svenskt kött till handeln. "Det är djurvälfärden vi får betalt för" säger Jonas Tuvestål, KLS Ugglarp. Gå in i en ICA-butik och njut av skyltarna med svenskt kött. 70 -80 % av köttet är svenskt i butik och konsumenterna betalar mer. Jag anser att man gör bönderna en björntjänst att odla påståenden som inte stämmar. Fråga handeln i stället för att ständigt älta påståenden som inte stämmer. www.gunnela.nu


Per Karlsson skrev 2015-05-22 17:27:01:

Strålande Lars Wilderäng! Enda vägen framåt är att det som lagligen får säljas också lagligen måste få produceras.


Jan Nilsson skrev 2015-05-21 17:50:00:

Dom sista meningarna blev väl fel? Det är bara dom som satsar på att springa som åtminstone har en chans att klara sig. Hoppet är en del av maktutövarnas politiska och religiösa ideologi som maktinstrument för att kunna behålla så mycket energi från jägarnas arbete som går att krama ut. När man inte lämnar kvar tillräckligt med energi för att jägarna skall orka hålla undan för tigrarna (eller dagens vargar (!). så faller hela försörjningssystemet trots alla förhoppningsfulla föresatser och hållbarhetshypoteser. Kan inte se någon annan utväg än att sluta drömma och börja räkna med energihantering och arbete från den bokstavliga grunden, dvs marken och dom arbetande "gräsrötterna".


Nytänk!! skrev 2015-05-21 14:53:02:

Dags för Sverige att göra som Norge. Inför tullar på de importerade livsmedel som vi kan producera själva! En Argentinsk köttbit ska inte vara billigare än en Svensk efter att den åkt från andra sidan jorden!! Men vilken politiker vågar fatta detta beslut i denna liberalistiska era?


Samuel af Ugglas skrev 2015-05-21 12:06:58:

"Samtidigt slår våra beslutsfattare och byråkrater sig för bröstet över den fantastiska djurhållning"? Trikinräknande byråkrater? Man tar sig för pannan! Orsaken till den tynande produktionen är väl att svenska folket läst i media och annorstädes hur ovannämnda politiker och oavsättliga skattefinansierade "tjänstemän" med privata agendor förnedrar och kränker producenternas äganderätt, bruks och nyttjanderätt! Och det är väl mer renhårigt att svenska folket med sina köpvanor hjälper företagarna att fatta ett sorgesamt beslut att minimera den avtagande köttproduktionen, helst stänga ned den helt. Spännande att höra i nyheterna när politikerna skall börja att förhandla om leveranser av livsmedel från enbart utländska producenter. Ransoneringen av livsmedel har ju i princip börjat.


JA skrev 2015-05-21 08:00:39:

Ännu en kanonkrönika där det gås från klarhet till klarhet a la Wilderäng. Hur gör vi för att på ett organiserat nå ut med detta i forum där vi inte redan vet om detta. Många av Sveriges toppar nås av det han skriver. Slå sedan ytterligare för att varenda tappad procent av den egna självförsörjningsgraden stimulerar djuruppfödningen i ett land där dito sker på sämre villkor.


JA skrev 2015-05-21 08:00:23:

Ännu en kanonkrönika där det gås från klarhet till klarhet a la Wilderäng. Hur gör vi för att på ett organiserat nå ut med detta i forum där vi inte redan vet om detta. Många av Sveriges toppar nås av det han skriver. Slå sedan ytterligare för att varenda tappad procent av den egna självförsörjningsgraden stimulerar djuruppfödningen i ett land där dito sker på sämre villkor.


anders m skrev 2015-05-21 06:39:53:

Om någon bonde i sverige kom på iden att bygga upp en gård typ feedlots som vi skall konkurrera med typ med 10.000 djur hur många konsumenter och myndigheter tror ni denne fick problem med?Idag köper många i sverige kött o mjölk från sådana gårdar som står i utlandet och då är det helt ok.Även svenska myndigheter gör det samma. så man kan undra hur de styrande tänker

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera