Företaget som ser möjligheter i det mesta

På Norups gård i Skåne driver Sven, Anne och Paulina Norup ett framgångsrikt familjeföretag inom biodiesel, biogas och containerlösningar för livsmedelsproduktion, bland annat Mitt Mejeri. I somras drabbades gårdens produktionslokal av en brand, men nu är man i full gång med att bygga nytt och större.

I somras brann företagets produktionslokal på Norups gård ner. Men nu är man i full färd med att bygga en ny och större byggnad. Här ska livsmedelsbiten få en betydligt större och viktigare roll än innan.  – Norra Europa är färdigbyggt när det gäller framställning av biodiesel. Men när det gäller biogas och containerlösningarna finns det inga begränsningar, säger Sven Norup, här tillsammans med sin fru Anne. Foto: Carolina Wahlberg
Om en stor del av anläggnigningen brinner ner, kan man lätt tappa gnistan eller så reser man sig och blir starkare. Familjen Norup valde det senare alternativet.

– Vi bygger de funktionerna vi hade innan men vi gör dem ännu mer flexibla. I den förra byggnaden hade vi bara ett litet utrymme till livsmedel, men nu bygger vi den biten betydligt större, säger Sven Norup.

Tanken med Mitt Mejeri är att bygga och leverera en färdig livsmedelslokal. På gården kopplas sedan el, avlopp, vatten och mjölk in.  – Vi vill göra tröskeln lite lägre för att komma igång med förädling på gården, säger Paulina Norup som är utbildad livsmedels­agronom.
Detta för att bättre kunna visa upp den utrustning man konstruerar på gården. Mitt Mejeri är familjen Norups nyaste affärsidé, en kompakt mejerilösning i containerformat. Varje lantbrukare kan få containrar helt anpassade efter sina önskemål och efterfrågan är stor.

– Det finns en enormt stark trend när det gäller småskaligt och spårbart. Jag tror att det är en av anledningarna till att detta har blivit så populärt, säger Anne Norup.

Den senaste tidens dåliga mjölkpris har säkert också spelat in. Men Anne tror ändå att trenden när det gäller närproducerat är den största faktorn bakom den ökande efterfrågan. Norups gård erbjuder en lösning för att packa egen mjölk, men sedan är det viktigt att lantbrukaren är intresserad och vill jobba med att sälja.

– Om man bara tror att man ska få ett bättre mjölkpris, men inte brinner för att sälja spårbar mjölk från sin egen gård på marknaden ska man nog fundera lite mer, säger hon. 

Livsmedelsgodkänd lokal

MittMejeri är en containerlösning som består av en produktionsdel och en kyldel. Den är utrustad med allt som behövs för att driva ett litet mejeri; pastöriseringss­maskin, förpackningsmaskin, fyllningsmaskin och transportband till kyl­lokal, allt enligt kundens önskemål.

Containern består av rostfria ramar som byggs ihop, isoleras och med hjälp av sandwichelement blir det en färdig livsmedelsgodkänd lokal. Till exempel är väggarna släta och avspolningsbara och det finns fall på golvet för att det ska vara lätt att städa. Containern levereras färdigbyggd efter 24 veckor och det enda som kopplas in på gården är vatten, avlopp, el och mjölk. 

När allt är klart och provkört på plats är representanter från Mitt Mejeri med under mötet med Livsmedelverket för att allt ska bli godkänt.

Containerlösningen är det senaste spåret i familjens företag. Sedan tidigare har man arbetat och utvecklat lösningar inom biogas och biodiesel både i Sverige och i U-länder. Men det var dottern Paulina, utbildad livsmedelsagronom, som förde in det nya spåret i företaget för tre år sedan. Grundtekniken till de olika områdena skiljer sig egentligen inte jättemycket. 

– Pastören byggs i livsmedelsgodkända rostfria rör och det har vi också använt inom biodieseln. Vi har alltid varit väldigt beroende av att ha maximalt med värmeåtervinning. Det är precis samma teknik fast i mindre skala. Samma gäller inom biogasen. Steget från bränsle och gödsel till mjölk är bara en fråga om storlek på utrustning, säger Sven.

Dessutom är det samma typ av kunder som är intress­erade av de olika bitarna i företaget. Men Norups gård jobbar inte bara med lantbrukare, deras kompetenser efterfrågas av såväl energiföretag som universitet.

Två nya på gång

I dagsläget finns det två mejeriösningar installerade i Sverige. Ett i Skåne på Nöbbelövs gård och det senaste på Borgholms Kungsgård på Öland. Men arbetet är i full gång med två nya mejerier. Var dessa ska dyka upp vill familjen ännu inte avslöja. Men förhoppningsvis är de klara för leverans innan sommaren.

– Det går bra för dem som har köpt mejeri av oss. Kunderna och affärerna är väldigt positiva. På Öland vet jag att Mattias Andersson fick köra ner till affären på julaftons eftermiddag då de hade sålt slut på mjölken som skulle vara till julgröten, skrattar Paulina.

– Vi är ett jordnära företag. Vi bygger småskalig teknik men ändå högteknologiskt, säger Anne som menar att jordbruket är grunden och basen till allt de håller på med.
Sven Norup har alltid varit en driven entreprenör med många järn i elden. Förutom att vara en stor del i familje­företaget med tre olika inriktningar är han nu nyvald som Kalmar Lantmäns nya styrelseordförande och föreslagen till LRF:s riksförbundsstyrelse.

Varför i en container?

– Det är enkelheten i lagstiftningen och administration kring godkännandet av anläggningen som gör att det är bra att bygga på detta sätt. Det blir väldigt tydligt vad som är rent och orent, till skillnad från om du bygger i befintlig byggnad nära produktionen, säger Paulina.

En annan fördel är finansieringen. Det är enkelt att samäga en sådan här anläggning i och med att anläggningen är extern och inget som byggs in i någons befintliga lokal vilket även ökar andrahandsvärdet.

Modulbyggen innebär även att det är lätt att uppgradera sin produktion, för att kunna växa eller byta inriktning. Det går att bygga på höjden och på bredden med nya moduler.  

– Vi ser det lite som legobitar. Man har ett mejeri, så kan man lägga till en del om man till exempel vill göra yoghurt eller ost, säger Paulina.

Den största efterfrågan gäller dock färskmjölk.

– Vår rekommendation är att man börjar med färskmjölk, tar sig ut på marknaden och lär sig att sälja sina produkter innan man tar nästa steg, säger Anne.

Vad lösningen kostar beror mycket på hur stor del som ska vara automatiserad. Om man väljer en enkel lösning och arbetar mycket manuellt kan man få ett mejeri för strax över en miljon. Vill man ha en mer automatiserad lösning hamnar priset närmare två miljoner.

De som startar eget mejeri använder sig av splitleverans. Enligt konkurrensverket får du leverera hälften, hälften till olika mejerier. Familjen känner inte till några problem med mejerier som satt sig emot. Snarare finns det exempel där de hjälpt till med logistiken.

– Intresset för mjölk ökar och det är jättepositivt för alla. Jag har inte hört någon som fått negativ respons från sitt mejeri. Så all heder åt det, säger Anne.

Vad blir det för mjölkpris?

– Det får företaget vi säljer till bestämma. Det är inte vi som brandar, men vi berättar vad det kostar med förpackningar och etiketter. Fast vi vill inte gå ut med något generellt eftersom det går att göra på så många olika sätt, säger Sven.

– Varje kund bör ha sin profil och tänka igenom sin egen marknadsstrategi, ­lägger Anne till.

Exakt vad produktionskostnaden är per liter mjölk vill de inte berätta. Men förpackningarna och etiketterna är en stor kostnad medan driftskostnaden är liten.

Förutom mejeri finns det förfrågningar på slakteri, det är ännu inget som är i gång, men skisser och planer finns.

– I dag är det populärt att ta återtag på sitt kött och vidareförädla det på olika vis, säger Paulina och fortsätter:

– Många små slakterier hinner inte med och lantbrukarna känner att de inte hinner vänta. Då är en del intresserade av att sköta slakten själva, för att ha kontroll över hela kedjan.

Var är ni om tio år?

– Även om det var eländigt när den gamla byggnaden brann ner i somras, har det fått många positiva effekter. Vi har satt oss ner i familjen och pratat om vad vi tillsammans vill skapa. Det blev en väldigt kreativ och bra diskussion, säger Anne och Sven fortsätter:

– Det är viktigt för oss med närproducerat och transparens och att kunden ska få reda på så mycket som möjligt. Vi kommer att fortsätta att arbeta både med teknik och livsmedel. Och att integrera framåt och bakåt, säger Sven.

Fakta: Norups Gård

Var: Knislinge, 20 km nordväst om Kristianstad

Ägare: Sven och Anne Norup. Dottern Paulina Norup är med och driver företaget.

Anställda: 10

Odlar: 300 hektar; potatis, sockerbetor och en del ekologisk odling

Inriktningar: Biodiesel, biogas och livsmedelslösningar i containerformat.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades söndag den 24 maj 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste