Fler lamm, färre nöt

Den svenska nötslakten minskade under första kvartalet med nästan två procent. Samtidigt ökade lammslakten med drygt fem procent. Volymen slaktade grisar minskade också.

Lammslakten ökade drygt fem procent första kvartalet. Foto: Thinkstock
Statistik från Kött och charkföretagen visar att under första kvartalet i år sjönk den svenska slakten av storboskap med 1,8 procent till 98 585 djur. Av de större slakterierna var det endast Skövde slakteri som kunde visa upp en ökad slakt. Slakten på både HKScan och KLS Ugglarps anläggningar minskade.

Minskning för gris

Grisslakten sjönk under första kvartalet med 0,7 procent till 625 511 slaktade grisar. HKScans stängning av slakteriet i Skara står för nästan hela minskningen.

Skövde Slakteri har under kvartalet ökat slakten (tillfälligt i Skaraslakteriets lokaler) och gått förbi Dalsjöfors i slaktstatistiken.

Fler vinterlamm slaktade

5,3 procent ökade lammslakten under första kvartalet till 46 861 slaktade lamm och får. HKScans slakteri i Linköping står för 38,5 procent av den totala slakten och ökade sin slakt med 2,3 procent till 18 022 djur.

Jordbruksaktuellt

Frilansjournalist

Artikeln publicerades torsdag den 04 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera