Sveriges största killingslakteri

Mellan Uddevalla och Vänersborg ligger Högens fårgård. Trots att de endast slaktar runt 200 killingar om året, så är man faktiskt Sveriges största killingslakteri.

Diagrammet visar antalet slaktade getter och killingar på svenska slakterier mellan år 2000 och 2013. Fortfarande äter svenskar lite get- och killingkött, men en växande getmjölksproduktion innebär att det finns ett behov att hitta avsättning för killingkött. Ett större intresse för köttet märker Leif Johansson, på Högens fårgård av, men det är fortfarande små kvantiteter. Diagram: Katarina Johnsson Källa: Jordbruksverket
Slaktstatistiken gällande killing och get från år 2000 fram till 2013. Tabell: Katarina Johnsson Källa: Jordbruksverket
Det mesta av killingarna som slaktas på Högens fårgård säljs direkt i deras gårdsbutik, en liten del tar uppfödarna tillbaka och en del säljs till restauranger. På gården har de ett eget slakteri och som namnet antyder handlar det främst om får. Men intresset för killing ökar.

– Efterfrågan ökar faktiskt, men än så länge är det små siffror. Man märker dock att ju mer det marknadsförs, desto mer nyfikna blir konsumenterna, berättar Leif Johansson, som driver gården, och fortsätter:

– En annan kundgrupp är de som ätit killing utomlands och vill få tag på det i Sverige, det är ju ett fint kött.

För ett tag sedan fick Leif ett samtal från en mjölkgetbonde som var i desperat behov av att kunna skicka sina killingar till slakt. Han ville helt enkelt inte behöva slakta dem unga och låta dem gå till spillo.

– Vi tar emot alla killingar vi kan få. Det största hindret för oss är att det är svårt att få en jämn tillströmning av killingar i jämn kvalitet. Men vi jobbar på det.

Enligt Jordbruksverket slaktades 880 getter och killingar på svenska slakterier under 2013. Intresset för köttet ökar sakteliga, men ett oförtjänt dåligt rykte finns till viss del fortfarande kvar.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 10 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste